Bullyingul online. Cinci metode pentru a-ți proteja copilul de acest fenomen

Globalizarea, digitalizarea, progresul – aceste trei cuvinte explică un aspect important al realității în care trăim și care au venit la pachet cu anumite riscuri majore, riscuri care ne afectează echilibrul mental și securitatea fizică. Unul dintre acestea este bullyingul online sau cyberbullyingul. În linii mari, nu mai suntem atacați doar în viața reală, ci și pe câmpul imens al internetului. Agenția de marketing online SEOLITTE a decis să informeze publicul pe marginea acestui subiect, mai ales pentru a evita urmările nefaste ale acestui fenomen.  

Cyberbullyingul la nivel mondial 

Cyberbullyingul este violența psihică pe care o putem primi de la utilizatori publici sau anonimi ai spațiului digital: pe rețele sociale, în sfera jocurilor online sau pe platformele de chat. Conform datelor oferite de New National Bullying and Cyberbullying Data, în SUA, 73% dintre studenții instituțiilor universitare au fost supuși cyberbullyingului măcar o dată în viață, iar 44 % – în ultimele 30 de zile. 

Chiar dacă se atestă un grad înalt de conștientizare globală cu privire la cyberbullying (75%), un sfert dintre adulți nu au auzit încă de el. Nivelul cel mai mare de conștientizare se atestă în Suedia și Italia (91% fiecare) și cea mai scăzută rată în Arabia Saudită (37%).  

Cifrele nu fac altceva decât să denote necesitatea ardentă de a formula politici de securitate la nivel de stat, ținând cont de specificul fiecărei țări. Iar integrarea unor mecanisme educative ar contribui la schimbarea paradigmei în ceea ce privește bullyingul online. 

Cyberbullying în Republica Moldova: cifre și soluții 

În Republica Moldova lucrurile sunt și mai pesimiste, deoarece victimele cyberbullyingului ajung foarte rar să declare aceste infracțiuni la organele de protecție. 

Conform Studiului din 2021 „Siguranța copiilor pe Internet”, realizat de Asociația „La Strada Moldova”, copiii de 12-14 ani cel mai des sunt expuși riscului de a primi mesaje înjositoare în adresa lor pe aplicații de tip Messenger, de a li se accesa informațiile personale prin furt de parole, furt de identitate sau hărțuire online prin publicarea unor comentarii sau fotografii denigratoare, care pot fi văzute de toată lumea. Aceste riscuri predomină în rândul copiilor din familii cu statut socioeconomic mai scăzut

Pe un eșantion de 3.289 de copii (2.132 fete și 1.697 băieți), cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, ultimele 12 luni s-a atestat:  

  • 12% băieți și 12% fete au primit mesaje denigratoare sau cu caracter obscen pe platforme de chating (viber, messenger);  
  • 12% fete și 13% băieți au primit mesaje înjositoare, cu atac la onoare și demnitate, pe platforme de chating; 
  • 7% fete și 8% băieți declară că cineva le-a folosit datele cu caracter personal într-un mod neplăcut.  

Vedem astfel că există o repartiție gender aproape egalitară, cu mici excepții. Cifrele cele mai mari se atestă la intervalul de vârstă 15-17 ani, 18% dintre respondeți primind mesaje denigratoare sau cu caracter obscen. Cei mai afectați rămân a fi copiii din mediu rural, deoarece nu există instrumente educative implementate la nivel local.  

Iată ce putem face pentru a proteja tinerii, dar și adulții de cyberbullying:  

  1. Implementarea unor politici dure de reglementare a securității online la nivel de țară, cu mecanisme de urmărire penală completă și cu pedepse clare;
  1. Crearea unor centre educative la nivel local unde tinerii, dar și adulții să fie informați despre riscurile mediului online și despre măsurile de protecție necesare;
  1. Elaborarea unor măsuri educative la nivel de instituții școlare și universitare pe marginea securității online;
  1. Integrarea terapiei psihologice pentru copiii sau adulții afectați de cyberbullying, atât la nivel de școală, cât și în instituții profesionale;
  1. Informarea părinților despre funcția de Control Parental pe rețele de socializare și stabilirea unor strategii destinate tinerilor din grupurile de risc, pentru ca aceștia să fie informați cum să gestioneze timpul petrecut pe calculator sau smartphone.  

 

La nivel personal, există câteva măsuri de care poți ține cont:  

  • Blochează și raportează orice mesaj denigrator;
  • Informează părinții sau pedagogii dacă te-ai ciocnit cu cyberbullying;
  • Limitează orice discuții cu persoane necunoscute pe internet. Poți să setezi ca profilul tău pe rețelele de socializare să fie unul de tip închis;
  • Schimbă frecvent parola și securizează suplimentar conturile tale online, dar și computerul ori smartphone-ul tău;
  • Nu trimite informații cu caracter personal nimănui pe internet, inclusiv fotografii sau video cu caracter intim.  

Pentru siguranța ta și a copilului tău monitorizează activitatea online și ia măsurile de precauție cuvenite.  

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.