(video) Mai multe încălcări, depistate de MAI: Peste jumătate din banii destinați achizițiilor, cheltuiți prin ocolirea procedurilor legale

Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a susținut o conferință de presă cu tema „Evaluarea activității MAI: realizări, priorități și perspective”. Aceasta a declarat că de când se află la conducere a identificat fraude, încălcări de procedură și utilizarea ineficientă a resurselor umane și financiare de-a lungul timpului.

Foto: Captură de ecran

„Pentru mine ca ministru și pentru echipa mea care însoțește în această misiune Afacerile Interne reprezintă fundamentul stabilității și dezvoltării țării noastre. Stabilitatea înseamnă liniște pe stradă. 

Vă prezint câteva din constatări. Am identificat fraude, încălcări de procedură și utilizarea ineficientă a resurselor umane și financiare de-a lungul timpului. Vă prezint doar câteva din constatările preliminare: 54 la sută din bugetul total destinat achizițiilor au fost cheltuiți prin ocolirea procedurilor legale, fără licitație publică, cerere de ofertă de preț sau acord cadru. Achiziționarea autoturismelor în valore de peste 50 mil. lei a fost realizată cu abateri și încălcări fiind ratate economii de circa 10 mil. lei. Realizare lucrărilor de construcție și de achitarea în avans a acestora cu încălcarea prevederilor legale fără proiect cu cheltuieli de peste 100 mil. lei, avansuri nejustificate, achitate operatorilor economici pentru lucrările neexecutate în valoare de peste 30 mil. lei. 

Ce am descoperit când am venit la conducere? Ministerul nu avea niciun document de politici actualizat, asta înseamnă lipsă de viziune, sistemul nu era suficient conectat la problemele cetățenilor. După ce am efectuat percheziții la inspectoratele din Chișinău și nu doar am descoperit sute de infracțiuni tăinuite”, a spus Revenco.

Un alt element al auditului demarat abordează funcțiile și atribuțiile îndeplinite în prezent de către sistemul afacerilor interne, calitatea serviciilor oferite și eficiența acestora.

La fel, s-a identificat că în perioada precedentă, Ministerul nu avea nici un document de politici actualizat, care să coordoneze domeniile pe care le are în gestiune. În acest sens, a fost format Biroul de Analiză și Dezvoltare, care va concepe Programul de Dezvoltare Strategică al sistemului afacerilor interne. Acest program va sta la baza documentelor de politici sectoriale și instituționale, propunerilor legislative, programelor bugetare și proiectelor strategice cu partenerii de dezvoltare care urmează să fie promovate la nivelul MAI. Documentul va fi prezentat publicului spre consultări deja la începutul anului viitor.

Au fost pornite 16 cauze penale în privința angajaților MAI și inițiate peste 170 anchete de serviciu. Au fost sancționați disciplinar peste 70 angajați și conducători. De asemenea, au fost încetate 85 raporturi de serviciu cu angajați în funcții de conducere din structurile subordonate MAI.

„Angajații din cadrul sistemului afacerilor interne trebuie să fie o mândrie pentru cetățenii țării noastre, iar prioritatea noastră este să asigurăm un salariu mai bun, condiții de muncă mai bune și dotări performante”, a accentuat Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco.

Urmărește live pe UNIMEDIA: 


Pub