Ceban vrea redeschiderea Centrului Covid, în contextul noii tulpini: Nu lansăm moldoveni în cosmos, doar instalăm puncte de oxigen

Primarul capitalei, Ion Ceban, revine la decizia Ministerului Sănătății de a stopa activitatea Centrului Covid de la Moldexpo, după ce s-a anunțat despre noua tulpină de coronavirus, cea sud-africană, care ar putea să lovească și Republica Moldova. „Am avut deptate când am insistat la păstrarea spațiilor la Centrul Covid de la Moldexpo. Rog toată lumea să gândim strategic, să avem scenarii de lungă durată cu privire la situația epidemiologică”, a declarat edilul, în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor municipale ale Primăriei. Acesta a mai adăugat că în caz de necesitate, pentru a instala stația de oxigen necesară activității instituției se va solicita și ajutorul „studenților de la Universitatea Tehnică, dacă nu se descurcă Ministerul Sănătății”.

Foto: Colaj UNIMEDIA

„Am citit ieri decizia CESP în legătură cu ultimele informații apărute despre noua tulpină de coronavirus. Până la urmă, am avut deptate când am insistat la păstrarea spațiilor la Centrul Covid de la Moldexpo, rog toată lumea să gândim strategic, să avem scenarii pe termen lungă durată cu privire la situația epidemiologică, să nu ne conducem de ambiții și că cineva ne place sau nu. Vom urmări cu atenție comportamentul noii tuplini Omicron – tulpina sud-africană, care se pare că ne va face în curând noi provocări. Nu facem prognoze, vor urma recomandările și constatările autorităților competente la nivel de comunitate europeană, la nivel global, inclusiv OMS. Dar în municipiu vom merge pe următoarele acțiuni:

- măsuri de prevenție prin fortificarea vaccinărilor cu doza 1 și 2,
- vom analiza posibilitatea de vaccinare cu doza 3 pentru toți, nu doar pentru grupuri limitate, așa cum a propus Ministerul Sănătății,

pregătirea strategică și securizarea spațiilor medicale și a spațiilor municipale, în caz că apare un nou val cu tulpina sud-africană

- pe zona de procurări strategice de echipamente de protecție, echipamente medicale esențiale, în pregătirea către un nou val de Covid, o nouă tulpină, faceți acest demers imediat către Ministerul Sănătății, pentru procurarea de urgență a tot ce este strategic, pentru a avea în rezervă medicamente antivirale și altele conform protocolului de tratament Covid, procurarea concentratoarelor de oxigen și consumabilelor, asigurarea cu surse și puncte de oxigen, pregătirea spațiilor medicale la Centrul Covid la Moldexpo în caz de un nou val de internări. Acum este timpul să se verifice toate componentele pe partea de inginerie”, a punctat Ion Ceban.

„Nu lansăm racheta cu moldoveni în cosmos, este nevoie să conectăm echipamente la care avem experiență de a fi conectate. Dacă nu, cred că pot fi cooptați studenții de la Universitatea Tehnică dacă nu se descurcă Ministerul Sănătății. Vorbesc sincer și nu dă Doamne să încercați să căutați impedimente sau să le creați artificial. Există Inspectoratul serviciilor de urgență, există pompierii, trebuie să asigurăm totul la maxim”, a mai adăugat acesta.

Totodată, primarul a solicitat intervenția MAI, pentru asigurarea securității publice și respectării regulilor stabilite pentru perioada pandemică, în contextul în care se apropie sărbătorile de iarnă și se vor atesta cozi în magazine, la piețe și aglomerație mai mare în transportul public.




Pub