Șeful Termoelectrica, învinuit că s-ar fi îmbogățit ilegal, anunță că își încheie mandatul

Directorul general Termoelectrica, Veaceslav Eni, învinuit că s-ar fi îmbogățit ilegal și audiat de procurori, săptămâna trecută, anunță că își încheie mandatul din data de 1 decembrie curent. Acesta a deținut funcția respectivă timp de 6 ani, fiind la al treilea mandat consecutiv.

Foto: Facebook/Termoelectrica

În comunicatul remis presei, Veaceslav Eni se laudă cu mai multe reușite: „În această perioadă, în premieră pentru sectorul termoenergetic național, întreprinderea a implementat un șir de proiecte de succes, recunoscute drept exemple de bune practici, atât în țară, cât și peste hotare. Spre exemplu, Proiectul Îmbunătățirea Eficienței Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică din mun. Chișinău, implementat de Termoelectrica S.A. în perioada 2015 -2020, cu susținerea Băncii Mondiale și Guvernul Suediei, a fost desemnat drept unul dintre cele mai remarcabile proiecte din portofoliul pentru sectorul energetic implementat de Banca Mondială în toată Europa de Est și Asia Centrală, fiind implementat în timp record, înainte de termenul stabilit”.

Totodată, acesta susține că s-a reușit „stoparea acumulării datoriilor noi față de Moldovagaz, achitând la zi consumul de gaze naturale, dar și achitarea datoriei istorice față de Moldovagaz din 2 880,5 mil. cu 905,50 milioane lei”.

„Sistemul termoenergetic al capitalei are o temelie puternică. Această temelie a fost construită în ani, cu multă muncă și dedicație, fiind bazată pe eficientizarea proceselor, echipamente moderne și servicii calitative consumatorilor. Consumatorul dintotdeauna a fost prioritatea noastră numărul unu. De la acest obiectiv am pornit în anul 2015, dorindu-ne o companie nouă – cu o abordare nouă, și de el ne-am ghidat în tot acest răstimp. În spatele tuturor realizărilor – a stat echipa. O echipă puternică, profesionistă și responsabilă, alături de care, dintotdeauna, m-am simțit mândru. Cu această ocazie, vreau să vă mulțumesc tuturor pentru implicare activă de care dați dovadă zi de zi, în regim non stop. Pentru că atunci când a fost nevoie ați fost și sunteți aici la pupitre, în birouri, sau în teren, așa încât oamenii să simtă căldură și lumină mereu în casele lor. Cu un gând bun, îmi exprim speranța ca toate proiectele remarcabile și așteptate de cetățeni vor avea o continuitate, astfel încât Termoelectrica – compania care a renăscut din propria cenușă – ca pasarea Phoenix să fie, în continuare, una de succes, în slujba oamenilor”, a menționat Veaceslav Eni.

 Licențiat în drept și economie, Veaceslav Eni a fost, în perioada anilor 2001 – 2007, reprezentant legal al Consiliului Municipal Chişinău. Din anul 2007 a activat în cadrul S.A. „Termocom” în procedura planului, deţinând funcţiile de șef al Secției Juridice, al Direcției de Comercializare a Energiei Termice, iar ulterior – Director Comercial adjunct, şef al Serviciului Marketing, Vânzări şi Relaţii cu Clienţii. În anul 2012 a fost desemnat de către instanţă administrator al procedurii planului, iar ulterior – lichidator al SA „Termocom”. Începând cu data de 6 august 2015, Veaceslav Eni a fost numit, de Ministerul Economiei, în calitate de director general al Termoelectrica S.A., pentru 3 mandate consecutiv, prin concurs.


La 24 noiembrie, Procuratura Anticorupție anunța că directorul general al SA „Termoelectrica” a fost recunoscut și audiat în calitate de bănuit, în cadrul unei cauze penale pornite conform art.330/2 alin.(1) din Codul penal – îmbogățirea ilicită.

În cadrul urmăririi penale, au fost acumulate probe din care rezultă o bănuială rezonabilă că în perioada 2015-noiembrie 2021, cheltuielile bănuitului, personal și prin intermediul unor terți, au depășit veniturile înregistrate cu 3 849 796 lei.

La fel, în perioada 2015-noiembrie 2021, bănuitul, personal și prin intermediul persoanelor terțe, a înregistrat în proprietate 10 bunuri imobile și 2 mobile în valoare de circa 6 602 988 mln lei, a dobândit în proprietate două apartamente, precum și un automobil de marca Hyundai Tucson, fabricat în anul 2021, a căror valoare estimativă totală este de circa 991 341 lei.

În context, Procuratura Anticorupție a anunțat că desfășoară acțiuni procesuale și în alte procese penale ce vizează abuzul de serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu, comise de acesta și alte persoane responsabile din cadrul SA „Termoelectrica”, în perioada 2019-2021.


Pub