Apetitul pentru creditele e consum rămâne mare. Republica Moldova, în topul creșterii statelor din CSI

29 Nov. 2021, 10:00
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
29 Nov. 2021, 10:00 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Moldova în acest an a înregistrat cea mai mare creștere a creditelor de consum din întreg spațiul CSI. 34% creștere este record și pentru Europa. Pe locul doi se află Kazahstan cu o creștere de 28,3%.

Portofoliul creditelor de consum în Moldova a ajuns la 567 mil. USD, iar ritmul de creștere rămâne unul mult mai ridicat față de media din ultimii ani.

În prezent, creditele de consum au o pondere de 18% din totalul portofoliului de credite acordate de băncile moldovenești.

În ultimii ani, băncile din Republica Moldova și-au îmbunătățit portofoliul de credite pe seama persoanelor fizice. După criza bancară din anul 2014, BNM a înăsprit regulile de acordare a împrumuturilor acordate persoanelor juridice. Or, anume persoanele fizice – cei mai bun debitori – au și salvat sistemul bancar moldovenesc. Persoanele fizice sunt cei mai buni platnici. Rata creditelor neperformante este de 3%, în timp ce la persoanele juridice ajunge și la 40%”, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Un element important în majorarea volumului creditelor de consum în anul 2021 a avut-o și achizițiile amânate în perioada pandemică, dar și majorarea veniturilor populației. Dacă acum cinci ani salariul mediu anual constituia 2,6 mii euro, în prezent remunerarea a ajuns la 5 mii de euro.

Majorarea creditelor de consum alimentează presiunile inflaționiste. Or, BNM a majorat rata de bază la 5,50% de la 2,65% pentru a tempera din apetitul de consum al moldovenilor și a impulsiona economisirea. La sfârșitul acestui an, inflația va depăși nivelul de două cifre și nu e exclus ca BNM să înăsprească politica monetară”, a punctat economistul.

În Kazahstan, creditele de consum s-au majorat cu 28,3%. Portofoliul creditelor de consum a fost de 12,9 miliarde USD. În Kârgâzstan majorarea a fost de – 20,1%, iar portofoliul de credite – 246 mil. USD. Uzbekistan – 18,6%. Portofoliul de credite – 2 miliarde USD. Azerbaidjan – 16%. Portofoliul de credite 2,5 miliarde de lei. Rusia – 16%. Portofoliul de credite – 152 miliarde USD. Ucraina – 15%. Portofoliul de credite – 5,7 miliarde de lei. Belarus – 5,7%. Portofoliul de credite – 2 miliarde USD și Armenia – 10,3%. Portofoliul de credite – 1,8 miliarde USD.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 07:25
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2024, 07:25 // Actual //  Lupu Eduard

Donald Trump a strâns cu 75 de milioane de dolari mai puţin pentru campania electorală decât contracandidatul său Joe Biden şi are acum cu 270.000 de susţinători mai puţin decât în urmă cu patru ani, scrie FT.

Campania electorală a lui Trump a atras 900.000 de donatori din iulie 2023 până în primul trimestru din 2024, comparativ cu 1,17 milioane acum patru ani.

În acest timp, preşedintele Joe Biden a strâns 175 de milioane de dolari în primele luni ale acestui an, cu 75 de milioane mai mult decât grupurile care îl susţin pe Trump, acestea atrăgând puţin sub 90 de milioane de dolari.

„Team Trump va continua să adune suficiente resurse pentru a câştiga pe 5 noiembrie”, a arătat Karoline Leavitt, purtătorul de cuvânt al campaniei fostului preşedinte american.

Pe parcursul întregii campanii electorale din 2020 Joe Biden a adunat 1 miliard de dolari în donaţii în timp ce Trump a reuşit să strângă 775 de milioane de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău