Alexandr Stoianoglo va fi judecat pentru că ar fi dispus oferirea indemnizației la concedierea unui procuror

Alexandru-Stoianoglo
Foto: realitatea.md

Procuratura Anticorupție anunță că a terminat urmărirea penală pe un capăt de acuzare în privința procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo. Lui îi este imputată învinuirea prevăzută de art. 328 alin. (3) lit. b) din Codul penal, și anume „Depășirea atribuțiilor de serviciu”.

Lui Alexandr Stoianoglo îi este incriminat faptul că – la eliberarea din funcție a procurorului Nicolae Chitoroagă, cunoscând că la acel moment se efectua urmărirea penală în privința persoanei respective și acesta avea statut de învinuit și cunoscând că în conformitate cu prevederile legale în asemenea cazuri se suspendă achitarea indemnizației de concediere procurorilor care demisionează – ar fi acționat intenționat contrar prevederilor legale și ar fi dispus achitarea indemnizației de concediere în mărime de 163 990 de lei. Prin această acțiune, Stoianoglo ar fi prejudiciat bugetul procuraturii.

În acest context, remarcăm că, în conformitate cu prevederile art. 62 alin. (5) din Legea nr. 3 din 2016 cu privire la procuratură: „Dacă la data eliberării din funcție a procurorului există o procedură contravențională în legătură cu exercitarea atribuțiilor sale de serviciu sau o urmărire penală împotriva acestuia, plata indemnizației unice de concediere egală cu 50 % din produsul înmulțirii ultimului salariu lunar la numărul de ani complet lucrați în funcția de procuror se suspendă până la soluționarea irevocabilă a cauzei”.

Notă: persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atât timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente