‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
miercuri, 27 martie, 2024
1.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVitalie Obrijanu: Exportăm mere în Emiratele Arabe Unite. 80% din producătorii care au infrastructura...

Vitalie Obrijanu: Exportăm mere în Emiratele Arabe Unite. 80% din producătorii care au infrastructura post-recoltare ar putea livra

‹ adv ›
‹ adv ›

Identificarea și exportul merelor moldovenești pe noi piețe de desfacere a devenit un obiectiv pentru mai mulți producători autohtoni.

Vitalie Obrijanu, managerul de vânzări al grupului de producători Fresh Time, spune că exportul pe piețe noi de desfacere este o alternativă bună pentru producători, iar 80% din cei care dispun de depozite frigorifice și infrastructură post-recoltare ar putea să o facă.

În acest sezon, grupul de producători a exportat mai multe containere cu mere pe piața Emiratelor Arabe Unite, iar soiurile solicitate pe această piață sunt planificate a fi exportate în continuare.

„Exportul fructelor pe piețele alternative, în esență, nu este complicat. 80% din producătorii care au depozite frigorifice și infrastructură post-recoltare ar putea să o facă. Cu toate acestea, mulți producători nu sunt pregătiți. Eu cred că cea mai mare problemă constă în faptul că fiind obișnuiți cu o singură piață de desfacere, este destul de dificil să ieși din zona de confort și să dezvolți un nou mecanism funcțional”, povestește Vitalie Obrijanu.

Ce ține de necesitatea orientării spre alte piețe, Vitalie Obrijanu argumentează acest lucru prin faptul că în acest mod producătorii devin mai puțin dependenți de schimbările de pe piețele tradiționale.

„Producătorii care au mere de calitate și soiurile solicitate nu au probleme cu comercializarea. Trebuie să înțelegem un lucru, cerințele pieței s-au schimbat, consumatorii sunt orientați spre a cumpăra fructe de calitate, iar merele autohtone de calitate redusă, cele ce nu sunt ambalate și sortate corespunzător, pierd concurența pe piața externă unde un produs similar este oferit la un preț mai mic”.

„Primele livrări au fost realizate acum trei ani, cu suportul Proiectului Agricultura Performantă în Moldova. Pe această piață sunt solicitate merele roșii și dulci, în special varietățile soiului Gala, ce reprezintă aproximativ 70-75% din total. Pielița fructelor trebuie să fie în proporție de 70-75% colorată, cu striuri, linii vărgate. Un alt element important este dimensiunea mărului. Astfel lotul trebuie să fie format din mere calibrate, uniforme. Pe această piață se solicită 3 calibre de mere. Merele sunt ambalate în cutii de carton de tip bushel, de 18 kilograme”.

Producătorii ce doresc să exporte mere pe piața Emiratelor Arabe Unite trebuie să țină cont de faptul că perioada de livrare durează 21-30 de zile, adică merele trebuie să aibă calitatea corespunzătoare pentru a rezista livrării.

Pentru a realiza livrarea merelor conform cerințelor, grupul de producători a colaborat cu Asociația Moldova Fruct, fiind membri ai asociației, și a beneficiat de suportul proiectului USAID APM.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii