image
Sursa foto: REUTERS

Coreea de Sud: Văduva unui fost dictator prezintă scuze pentru regimul soţului său

Văduva lui Chun Doo-hwan, fost dictator sud-coreean care a condus ţara cu o mână de fier între 1980 şi 1988 până când a fost nevoit să demisioneze în urma unor manifestaţii de masă, a prezentat scuze sâmbătă pentru "durerea şi rănile" produse de regimul soţului său, relatează AFP și Agerpres.

Văduva lui Chun Doo-hwan, fost dictator sud-coreean care a condus ţara cu o mână de fier între 1980 şi 1988 până când a fost nevoit să demisioneze în urma unor manifestaţii de masă, a prezentat scuze sâmbătă pentru "durerea şi rănile" produse de regimul soţului său, relatează AFP.

Fostul general a murit marţi la domiciliul său, la vârsta de 90 de ani, şi rămâne una dintre cele mai dispreţuite personalităţi din Coreea de Sud.

"În numele soţului meu, vreau să prezinte scuzele mele profunde pentru durerea şi rănile produse în timpul mandatului său", a declarat Lee Soon-ja în ultima din cele cinci zile ale funeraliilor fostului dictator.

Scuzele au fost scurte şi nu au menţionat greşelile comise de Chun Doo-hwan, care nu şi-a cerut niciodată iertare public în timpul vieţii.

El a preluat controlul în Coreea de Sud în urma unei lovituri de stat după asasinarea liderului forte Park Chung-hee în 1979.

Conducând ţara cu o mână de fier între 1980 şi 1988, regimul său a fost marcat de folosirea generalizată a torturii împotriva disidenţilor şi de reprimarea libertăţii de expresie.

El este cunoscut ca 'Măcelarul din Gwangju' pentru că a ordonat trupelor sale să reprime sângeros o revoltă împotriva puterii sale în acest oraş din sud-vestul ţării în 1980. Bilanţul oficial este de 200 de morţi, dar unele organizaţii civice afirmă că numărul ar putea fi de trei ori mai mare.

El a fost condamnat la moarte pentru trădare în 1996, în special pentru represiunea de la Gwangju, însă execuţia sa a fost comutată în apel, iar apoi a fost eliberat printr-o graţiere prezidenţială.

Noutăţile partenerilor

comentarii: