Marina Tauber: Vom face o radiografie a calității mediului din Bălți și vom lua măsuri de reducere a poluării

Reducerea poluării aerului prin schimbarea transportului vechi, combaterea defrișărilor ilegale și curățarea lacurilor și râurilor - sunt câteva dintre măsurile pe care candidatul Partidului „Șor” la funcția de primar al orașului Bălți, Marina Tauber, își propune să le implementeze atunci când va prelua administrarea orașului. Tauber a spus că echipa ei va face o radiografie complexă a calității mediului din Bălți și va veni cu o foaie de parcurs și un plan de acțiuni în această privință.

Foto: Partidul Șor

„Astăzi, calitatea aerului din Bălți este înrăutățită de emisiile de dioxid de carbon ale transportului învechit și depășit. Vom schimba autobuzele și microbuzele vechi și vom cumpăra altele care poluează mai puțin. De asemenea, vom dezvolta parcul transportului electric din oraș. Mai mult, vom propune ca transportul public să fie gratuit în orele de vârf. În acest fel, oamenii nu vor merge la lucru cu mașinile personale, ceea ce va duce la reducerea poluării aerului”, a declarat Marina Tauber.

Tauber a mai spus că o altă componentă a programului de mediu e echipei ei este legat de reînverzirea Bălțiului și de restabilirea fâșiilor forestiere.

„Vom elabora mai multe programele de reîmpădurire în municipiul Bălți. La nivel de țară, fracțiunea parlamentară a Partidului „Șor” a elaborat un proiect de lege prin care a solicitat instituirea moratoriului de trei ani asupra tăierii pădurilor, dar care a fost respins de majoritatea parlamentară a PAS”, a declarat Tauber.

Un alt factor care duce la protejarea mediului este și economisirea curentului electric, spune candidatul Partidului „Șor”.

„Vreau să vă anunț că, încă în 2015, iluminatul stradal din întreg orașul Orhei a fost schimbat și înlocuit cu un sistem de iluminare pe bază de becuri LED, foarte economice. Astăzi, am reușit schimbarea iluminatului stradal în aproape toate satele în care sunt primari reprezentanții Partidului „Șor”. Ne-au mai rămas trei sate, însă vom rezolva această problemă în curând și acolo”, a declarat Marina Tauber.

Totodată, Marina Tauber a precizat că echipa ei de la Primăria Bălți va lua măsuri pentru combatere poluarea apei și epuizarea resurselor de apă. „Vom curăța râurile și lacurile din Bălți și vom lua măsuri de reducere a poluării lor, așa cum am făcut la Orhei, unde lacul orășenesc a fost curățat și reabilitat terenul din jurul lui încă în anul 2017. Tot în acea perioadă a fost reamenajat parcul „Ivanos”, pe care l-am transformat într-un parc european, cu un design unic”, a conchis Marina Tauber. (P.)


Pub