(foto) Ministerul a cedat: Rațele și gâștele, inclusiv cu statut de specie vulnerabilă, incluse în cotele de vânătoare vor putea fi vânate legal

Ordinul ministrei Mediului privind cotele de vânătoare a fost publicat în Monitorul Oficial, astfel sezonul de vânătoare 2021-2022 a început. Deși în ordinul supus consultărilor publice la începutul lunii noiembrie se permitea doar vânatul la iepure de câmp, fazan, porumbel gulerat și mistreț, în cel publicat în monitorul official se regăsesc și gâștele și rațele. Experta de mediu Silvia Ursul consideră că permiterea vânătorii la rațe și gâște ar fi o cedare a Ministerului în fața presiunii vânătorilor, informează ecopresa.md.

Foto: ecopresa.md

Totodată, potrivit ei, „este îngrijorător faptul că inițial s-a propus spre consultare publică o altă versiune a ordinului, și anume cea în care erau specificate cotele de vânătoare la porumbel sălbatic, fazan și iepure de câmp. Proiectul acesta de ordin a fost propus spre consultare în perioada 5.11 – 12.11, după care a apărut în formulă finală azi (26.11.2021), conținând noi specii și noi cote. Opinia publică și organizațiile de mediu nu a fost consultate cu privire la aceste noi adăugiri, acestea pur și simplu au fost puse fără a fi consultate cu factorii interesați”, afirmă Ursul.

Experta spune că, potrivit procedurii, reprezentanții Ministerului trebuiau să organizeze consultări publice pentru ordinul în care au fost incluse cote noi.

Analizând atent lista speciilor observăm că s-a permis vânatul la următoarele specii de păsări: gâscă (gârlița mare, gâsca de vară); rață (rața mare, rața mică, rața cârâitoare, rața fluierătoare, rața sulițar, rața cu cap castaniu, rața lingurar), lișiță și găinușa de baltă. Două dintre ele sunt specii vulnerabile, lucru confirmat și de Societatea pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. Vorbim despre rața cu cap castaniu și rața sulițar, ambele incluse în raportul „Lista Roșie Europeană a Păsărilor”, lansat de către Birdlife International în octombrie 2021.



Pub