Ioniță: Rușii au umor negru. Cu doar 2 mișcări, banii alocați de Moldova pentru a nu depinde de Gazprom au ajuns fix pe conturile ultimului

„Banii pe care cea mai săracă țară din Europa, în plină criză, i-a alocat din bugetul de stat pentru lupta contra monopolului Gazprom, au ajuns cu succes pe conturile Gazprom. Mulți au uitat, dar banii au fost alocați pentru întărirea securității energetice a Moldovei”, scrie analistul economic Veaceslav Ioniță, într-o postare pe Facebook.

Foto: IPN.md
„Pe final de săptămâna trebuie să recunoaștem: rușii au umor. Negru.

Banii pe care cea mai săracă țară din Europa, în plină criză, i-a alocat din bugetul de stat pentru lupta contra monopolului Gazprom, au ajuns cu succes pe conturile Gazprom.
Mulți au uitat, dar banii care au fost alocați din bugetul de stat au fost alocați pentru întărirea securității energetice a Moldovei. S-au spus multe cuvinte frumoase: surse alternative, rezerve strategice, achiziții din Europa și alte litere frumoase. Toate acestea evident îndreptate contra monopolistului Gazprom. Însă au fost suficiente doar două mișcări ale rușilor și prin ironia sorții, acești bani au ajuns chiar în conturile Gazprom.

Ceva timp în urmă, un expert rus a fost întrebat, cum Rusia reușește să-și mențină influența în spațiul ex-sovietic. Răspunsul lui a fost laconic "глупостью и коррумпи́рованностью местных элит"”, a meționat analistul economic Veaceslav Ioniță.

Prețul stabilit conform contractului prelungit cu Gazprom a fost de 790 de dolari pentru mia de metri cubi, în luna octombrie. Atunci, contractul între MoldovaGaz și Gazprom a fost prelungit pentru 1 lună. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a precizat că prețul prevăzut în contractul prelungit de livrare a gazelor nu va crește plata de facturare atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Ulterior, ministrul Spînu a avut o deplasare la Sankt-Petersburg, Rusia, unde urma să se întâlnească cu șeful Gazprom, dar întrevederea nu a mai avut loc „din motive obiective”. La întoarcere, Spînu a evitat să anunțe vreo cifră și a declarat că o majorare a prețului este inevitabilă, iar Guvernul va veni cu suport, în special pentru familiile vulnerabile.

La 14 octombrie, Moldova a intrat în stare de alertă în sectorul energetic, stabilind un șir de măsuri, printre care și utilizarea păcurii pentru producerea energiei electrice și termice, dar și pregătirea unor măsuri compensatorii pentru consumatorii de gaze.

La 22 octombrie, Republica Moldova a intrat în stare de urgență în contextul crizei energetice pe 22 octombrie pentru o perioadă de 30 de zile. Prim-ministra a declarat că este necesară instituirea stării de urgență „ca să poată deroga de la anumite proceduri și anumite legi”.

În perioada 25-28 octombrie, Moldova a procurat gaz natural din surse alternative, în urma unor licitații organizate la nivel internațional. În acest scop, din bugetul de stat s-au cheltuit aproximativ 17 milioane de dolari.

La 29 octombrie, după câteva zile de negocieri, contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit, pe o perioadă de 5 ani, utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare, pentru a stabili un calendar de achitare.

Astel, în luna noiembrie, Republica Moldova va plăti aproximativ 450 de dolari per mia de m3 de gaze, iar în decembrie - sub 400 de dolari. În cadrul negocierilor din Rusia a fost semnat un protocol la contractul de livrare a gazelor. Protocolul a fost publicat, iar contractul rămâne confidențial, la decizia Moldovagaz și Gazprom.

La 22 noiembrie, Gazprom a avertizat Republica Moldova că va opri livrările de gaze naturale, dacă nu achită datoriile în 48 de ore.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat notificarea și a precizat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei - bani pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.

La 23 noiembrie, Spînu a declarat că aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie, însă Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă. Totodată, acesta a anunțat că a expediat o scrisoare Gazprom-ului, prin care a dat asigurări că banii pentru consumul de gaze vor fi achitați la sfârșitul săptămânii.

Drept răspuns, Gazprom a anunțat „face o excepție” pentru Moldova și că va aștepta plata datoriilor până vineri, 26 noiembrie.

La 25 noiembrie, deputații au votat, în lectura finală, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea prim-ministrei Natalia Gavrilița, astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom urmând a fi oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom. Proiectul a fost susținut de către 60 de deputați.

În cadrul ședinței extraordinare de vineri, 26 noiembrie, Guvernul a cesionat datoria Termoelectrica către Energocom.

În aceeași zi, Moldovagaz a anunțat că a transferat către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie curent.


Pub