Sexul în timpul menstruației. Ce se întâmplă când lași jena la o parte

Sexul în timpul menstruației rămâne un tabu pentru multe persoane, unul dintre motive fiind lipsa cunoștințelor necesare. Însă menstruația nu trebuie să însemne că ești „pe stop”, iar sexul poate fi o experiență plăcută și sigură, chiar dacă un pic „pătată”.

Medicii confirmă că nu există motive medicale care ar interzice sexul în timpul menstruației. Totuși, multe persoane sunt reticente față de sexul în aceste zile, iar motivele țin de conceptul că această perioadă este „murdară” și neigienică, dar și de proasta informare privind riscurile. 

În același timp, o bună parte din femei se simt mai puțin atrăgătoare sau experimentează rușine. Potrivit unui sondaj la care au participat 1.500 de femei și 500 de bărbați din SUA, 58% dintre femei au simțit un sentiment de jenă doar din motivul că au menstruație, iar una din cinci femei s-a simțit rușinată din cauza comentariilor din partea unui partener de sex masculin. 

Același sondaj arată că una din trei femei a avut un partener care a refuzat să facă sex după ce a aflat că are menstruație, iar mai mult de jumătate din femei se simt inconfortabil să inițieze sau să facă sex din cauza temerilor legate de modul în care partenerul lor va reacționa. Totuși, 18% din femei și 19% din bărbați pretind că sunt fani ai sexului la menstruație. 

Pentru o experiență plăcută și lipsită de jenă, partenerii ar trebui să discute împreună dacă ambii se simt confortabil să practice sexul în timpul menstruației și care sunt cele mai bune opțiuni. 

Care sunt beneficiile

Sexul în timpul menstruației are o serie de beneficii pentru corpul femeii, în special dacă este însoțit de orgasm. Din cauza fluctuației hormonilor în această perioadă a ciclului, unele femei au libidoul scăzut, însă o bună parte dintre ele simt o mai mare dorință sexuală, chiar mai mult decât în timpul ovulației. Sensibilitatea ridicată în această perioadă face ca senzațiile să fie mai intense, iar șansele de a avea orgasm sunt mai mari. De asemenea, sângele menstrual poate avea și funcția de lubrifiant adițional.

„Hormonii eliberați în corpul femeii în timpul sexului, în special oxitocina, ameliorează crampele musculare și migrenele care apar frecvent în timpul menstruației”, afirmă Valentina Diug, medică obstreticiană-ginecologă, iar orgasmul are un rol important pentru confortul psihologic și îmbunătățirea stării emoționale.

„Sexul în această perioadă a ciclului face ca durata menstruației să fie mai scurtă”, spune Valentina Diug. Ginecologa explică că asta se datorează spasmelor musculare produse de orgasm, ce facilitează eliberarea fluxului de sânge menstrual în cantități mai mari. Din aceleași motive, masturbarea în timpul menstruației și în perioada premenstruală poate ajuta femeile să se simtă mai bine.

În plus, practicarea sexului în timpul menstruației crește gradul de intimitate dintre parteneri și ajută femeile să se simtă mai atrăgătoare și mai sigure de propria sexualitate, fără a simți jenă sau rușine.

Cum poți preveni riscurile

Chiar dacă multe persoane cred că în timpul menstruației nu poți rămâne însărcinată, acest lucru este posibil. „Riscul unei sarcini apare în momentul în care ciclul menstrual are durată scurtă (24-25 zile), este neregulat, existând sângerări în timpul ovulației, confundate cu începutul menstruației”, explică ginecologa Valentina Diug. 

Spermatozoizii pot rămâne activi în corpul femeii până la 72 de ore. Astfel, există posibilitatea apariției sarcinii în cazul sexului neprotejat în ultimele zile ale menstruației sau la 1-2 zile după. Pentru a reduce riscurile sarcinii nedorite este recomandată utilizarea contraceptivelor de barieră: prezervativul pentru bărbați sau pentru femei. Contraceptive de barieră sunt eficiente și pentru a preveni infecțiile cu trasmitere sexuală, întrucât riscul de contractare crește în timpul menstruației, în special pentru femei. „În afară de prezervativ și alte metode de contracepție, trebuie să faceți duș înainte și după actul sexual”, recomandă Valentina Diug.

Recomandări

Chiar dacă sexul în această perioadă este permis, femeile ar trebui să se orienteze după simptomele pe care le au și să discute cu un ginecolog pentru a alege cea mai potrivită poziție și a evita apariția senzațiilor neplăcute în timpul actului. De asemenea, pentru a nu fi distrași de riscul pătării suprafețelor, puteți acoperi patul (masa, canapeaua sau oriunde vă prinde dorința) cu un prosop. Dar puteți alege să faceți sex și în duș. 

Dacă totuși sexul vaginal nu este cel mai potrivit pentru parteneri în timpul menstruației, există și alte opțiuni. Puteți recurge la stimulări orale sau manuale ale clitorisului, dar și la jucării sexuale. Iar pentru mai multă comoditate în timpul sexului oral sau a masturbării poate fi folosit tamponul sau cupa menstruală. 

Totuși, dacă după un contact sexual în timpul menstruației apar senzații neplăcute sau simptome neobișnuite, este necesară consultarea medicului.

Cariera mea în jurnalism a început în 2021 la Moldova.org. La început m-am aventurat în subiecte legate ecologie și educație sexuală. Apoi, am devenit creatoare de conținut pentru contul de TikTok Moldova.org. Pe lângă asta, hobby-ul meu, fotografia, s-a dovedit o abilitate utilă pentru ilustrarea propriilor articole, dar și ale colegilor.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.