luni, 22 aprilie, 2024
12.2 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeSergiu Gațcan, fermier: Hibridul DKC 4943 mi-a oferit cea mai mare recoltă - 17,8...

Sergiu Gațcan, fermier: Hibridul DKC 4943 mi-a oferit cea mai mare recoltă – 17,8 tone/ha la umiditatea 21%

Recomandate

Fermierul Sergiu Gațcan din Florești lucrează peste o mie de hectare de teren agricol, pe care cultivă diferite culturi de câmp.

Porumbului îi revine un loc aparte în asolament, mai ales că este o cultură destul de rentabilă, astfel că preferă să cultive an de an hibrizi de genetică performantă.

În acest sezon, cel mai bun s-a dovedit a fi hibridul Dekalb 4943, oferindu-i cea mai mai mare recoltă, de 17,8 tone la hectar (umiditatea 21%). Raportat la umiditatea standard (STAS) de 14%, fermierul a obținut o recoltă de peste 16 tone la hectar.

„Hibrizii de la Dekalb sunt unii dintre cei mai buni. Anul acesta am cultivat 3 dintre aceștia, printre care și DKC 4943 care pe o parcelă de 20 de hectare mi-a oferit cea mai mare recoltă, de 17,8 tone la hectar, la umiditatea de 21%”, ne-a spus fermierul Sergiu Gațcan.

Este al treilea an în care cultivă hibrizii Dekalb, în 2020, fiind un an marcat de secetă, a obținut o recoltă de 6,8 tone/ha, iar în 2019 aproximativ 9 tone/ha. Respectiv, recolta obținută în acest an a fost un adevărat record pentru fermier.

„Pentru noi a fost o surpriză această recoltă. A fost un an bun, cu toate acestea nu am așteptat rezultate atât de bune”.

DKC 4943 este un hibrid semi-timpuriu, FAO 350-390, cu toleranță sporită la secetă și arșiță asigurând producții ridicate chiar și în condiții de secetă.

Porumbul a fost semănat în perioada 2-3 mai, iar pentru combaterea buruienilor a fost aplicat erbicidul Laudis în doză de 0,5 kilograme per hectar.

Densitatea culturii a fost de aproximativ de 66 de mii de plante la hectar, iar din îngrășăminte agricultorul povestește că a aplicat 100 de kilograme de uree, 100 de kilograme de sulfat de amoniu și 100 de kilograme de amofos per hectar.

„Îngrășăminte foliare nu am aplicat, deoarece au fost suficiente precipitații, ceea ce a asigurat o dezvoltare bună a culturii. Pe parcursul perioadei de vegetație a porumbului, am avut aproximativ 280 de mm de precipitații. Datorită faptului că am utilizat erbicidul Laudis, nu a fost necesară prelucrarea ulterioară a porumbului între rânduri pentru combaterea buruienilor. Acesta a fost aplicat în faza de 5-6 frunze a culturii. În rest, nu am realizat lucrări suplimentare”.

Sergiu Gațcan spune că una dintre particularitățile deosebite pe care a observat-o la hibrizii Dekalb este faptul că boabele se desprind ușor de știulete, astfel pierderile la recoltare și boabele sfărâmate practic lipsesc.

„Hibrizii Dekalb se recoltează foarte ușor, nu avem boabe sfărâmate. Acest lucru este foarte important mai ales în sezoane cum ar fi acesta, când umiditatea boabelor este sporită”.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale