‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
12.7 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriMAIA: Peste 100 de mii de ha grâu de toamnă nu au fost semănate...

MAIA: Peste 100 de mii de ha grâu de toamnă nu au fost semănate din cauza secetei

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultura este sectorul expus schimbărilor climaterice, respectiv este important să fie asigurată reziliența acestuia. În context, reabilitarea sistemului de irigare reprezintă o prioritate, dar, cu părere de rău, aceste schimbări nu se vor produce peste noapte, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Viorel Gherciu, în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul a precizat că anul acesta au fost însămânțate doar 200 de mii de hectare cu grâu de toamnă. 

„Din suprafețele care se însămânțau cu grâu de toamnă, peste 300 de mii de ha, în anul curent au fost însămânțate doar în jur de 200 de mii de ha, dar care din cauza insuficienței umidității sunt într-o stare foarte proastă. Cel mai probabil vor fi reînsămânțate, ceea ce va duce, cu regret, la cheltuieli suplimentare”.

Ministrul a mai spus că din aceste considerente, MAIA va intensifica dialogul cu donatorii, Ministerul Finanțelor pentru a identifica resursele financiare necesare, dar și pentru a atrage investiții în reabilitarea sistemului de irigare.

„Aceasta va asigura parțial recolta în cazul situațiilor similare cu insuficiența de umiditate”.

Menționăm că anterior Vasile Mârzenco, director executiv al Federației Naționale a Fermierilor, a declarat că, din cauza lipsei ploilor în toamna anului curent, recolta de cereale din anul viitor va scădea esențial. 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›