image
Sursa foto: Guliver/Gettymages

Șeful luptei anti-COVID din Africa: Interzicerea zborurilor nu va stopa noua variantă de coronavirus

Șeful agenției care conduce lupta Africii cu pandemia COVID-19 spune că interzicerea zborurilor este puțin probabil să reducă răspândirea noii variante potențial periculoase descoperite în sudul continentului, potrivit BBC.

„Restricțiile impuse fac întotdeauna dificilă coordonarea unui răspuns”, a spus Dr. John Nkengasong, directoul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din Africa.

„Nu ajută. Nu a ajutat niciodată la reducerea răspândirii vreunei variante în lume”, a spus el, referindu-se la decizia mai multor țări de a suspenda zborurile din șase țări din Africa de Sud.

El spune în schimb că respectarea măsurilor de sănătate publică, cum ar fi purtarea măștii, în special în locurile aglomerate, și spălarea mâinilor ar putea avea efecte mai bune.

„Evitați aglomerația și implementați măsurile de bază de sănătate publică și sociale care sunt eficiente împotriva tuturor variantelor. Cred că asta ar trebui să promovăm”, a spus el.

Declarația sa vine după descoperirea unei noi variante de coronavirus, B.1.1.529, în sudul Africii, care are mutații ce ar putea să o facă rezistentă la sistemul imun, fie că este vorba de vaccinare sau de trecerea prin boală. Mai multe țări, inclusiv Israelul și Marea Britanie, au decis deja să interzică orice călătorii din și în Africa de Sud și unele țări vecine. Comisia Europeană propune de asemenea suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante a coronavirusului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: