Procurorii, solicitați să investigheze cum a fost gestionată criza gazelor: Durleșteanu sesizează PG

Partidul Legii și Dreptății vrea pornirea unei anchete privind modul în care a fost gestionată criza gazelor. Lidera formațiuni, Mariana Durleșteanu, a anunțat în această dimineață că va venit cu o solicitare în acest sens către Procuratură.

Foto: colaj
„Astăzi va fi achitată plata către Gazprom în sumă de 74 mln USD pentru gazul achiziționat la prețul de 790 USD și 450 USD în octombrie-noiembrie 2021.

Aș dori să văd avizul CNA la legea bugetului de stat 2021, privitor la legalitatea alocării sumei de 1.4 mlrd lei pentru majorarea capitalului companiei SA Energocom și despre această tranzacție pusă pe umerii cetățenilor Republicii Moldova.

Partidul Legii și Dreptății va solicita Procuraturii pornirea unei anchete privind gestionarea crizei gazelor”, a scris Durleșteanu, pe Facebook.

Miniștii s-au întrunit în ședință în această dimineață pentru a aproba proiectul hotărârii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora.

Deputații au votat ieri în lectura finală, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița. Astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom vor fi oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom. Proiectul a fost susținut de către 60 de deputați.

Gazprom a notificat luni, 22 noiembrie, Moldova să achite datoria pentru a nu sista livrările de gaze naturale. Ieri, compania a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată până astăzi, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei - bani pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.


Pub