„Alaiba, prins cu minciuna”: LNM afirmă că a adus statului peste 34 de milioane în 2020 și 110 milioane în 2021

Compania de stat „Loteria Națională a Moldovei” (LNM) îi dă replică deputatului PAS, Dumitru Alaiba, care afirmă că statul nu obține nimic din jocuri de noroc. Într-un comunicat, societatea arată că, în 2020, contribuțiile sale la bugetul public național (BPN) au fost de peste 34 de milioane de lei, „inclusiv 14,154 milioane de lei, transferate la BPN pe parcursul anului fiscal 2020, conform prevederilor Titlului II „Impozit pe venit” al Codului Fiscal. Iar în 9 luni din acest an, contribuțiile totale au depășit 100 de milioane de lei.

Foto: LNM

Președintele comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, deputatul PAS Dumitru Alaiba, afirmă că Loteria Națională a Moldovei nu contribuie deloc la buget, deși are vânzări de miliarde de lei. „Se speculează cu faptul că „statul va pierde sute de milioane de lei pe an”. Știți cât impozit pe venit a achitat Loteria Moldovei în anul 2020? ZERO. Iar în anii precedenți (2017-2019) - aproximativ 300 mii de lei, în total, pe trei ani. Sutele de milioane cu care se operează sunt în mare parte taxe indirecte - în primul rând, TVA. Acestea sunt taxe pe consumator și de aici statul nu prea va pierde”, a scris Alaiba pe Facebook.

În replică, societatea vizată prezintă cifre care arată că Alaiba manipulează. „Proiectul de Parteneriat public-privat în domeniul jocurilor de noroc evidențiază că Loteriei Națională a Moldovei este o sursă semnificativă de venituri pentru bugetul public național.

„Remarcăm că, în decursul perioadei de gestiune de nouă luni a anului 2021, S.A. „Loteria Națională a Moldovei” a înregistrat un Rezultat din activitate operațională în sumă totală de 68 545 161 lei și un profit net pozitiv care se cifrează cu 68 078 122 lei și care, la discreția acționarului majoritar (Statul), poate fi orientat pentru achitarea dividendelor pentru stat și/sau dezvoltarea Societății”, se arată în comunicat.

LNM mai arată că deputatul Alaiba manipulează și când prezintă cifra de afaceri a societății. „Cu referință la expresia „Venitul LNM de cca. 2,6 miliarde lei pentru anul 2021”, care se vehiculează actualmente în spațiul web, societatea de stat precizează că, potrivit legii, „venitul brut din jocurile de noroc” constituie diferența, calculată dintre suma încasărilor de la participanții la joc, cu titlu de taxă de participare la joc (mize depuse), și suma câștigurilor plătite. În perioada ianuarie – septembrie 2021, jucătorii din Republica Moldova au depus mize pentru loterii, pariuri și au mizat la aparatele de joc sumă totală de 3,2 miliarde lei. În aceeași perioadă, din suma anunțată, 87,8% sau 2 786 684,981lei reprezintă câștigurile jucătorilor. Respectiv, venitul brut este de 388,5 milioane de lei.

În același comunicat, compania de stat mai notează că, generalizând rezultatul activității sale în anul 2021, contribuția directă a afacerii SA „Loteria Națională a Moldovei” la bugetul public național din 9 luni ale anului 2021 se cifrează la 110 140 631 de lei.


Pub