Economist: Leul moldovenesc a înregistrat o creștere puternică în ultima săptămână, în special datorită prăbușirii lirei turcești

Săptămâna curentă leul moldovenesc a continuat procesul de apreciere și s-a întărit cu 1% față de coșul valutar IVM-10. De la începutul anului aprecierea este de 3,8%, cel mai înalt nivel înregistrat în acest an, arată analiza economică realizată de Veaceslav Ioniță.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Potrivit economistului, factorul de bază care a stat la întărirea leului din această săptămână este prăbușirea lirei turcești și deprecierea valutelor față de dolarul american.


Lira turcească s-a depreciat față de leul moldovenesc cu 11,5% într-o singură săptămână, nivel record pentru liră. De la începutul anului lira turcească s-a depreciat cu 35,8% față de leul moldovenesc.


„De fapt Lira turcească trece printr-o criză mai lungă, care durează deja ceva timp, însă în ultimele zile, criza a luat proporții necontrolate. Pe fundalul deprecierii lirei în Turcia sunt înregistrate proteste de stradă, legate de deprecierea valutei și înrăutățirii nivelului de trai”, susține Ioniță.

Procesul de depreciere a lirei turcești a început în 2017, s-a accelerat în 2020-2021, iar în această săptămână a fost bătut recordul absolut la depreciere.



Pub