Platforma DA cere PAS să revadă proiectul de majorare a vârstei de pensionare: E haos și lipsă de transparență

Platforma DA cere guvernării PAS „să nu se grăbească” să aprobe majorarea treptată a vârstei de pensionare până la 63 de ani pentru femei. „Atragem atenție că speranța de viață în Moldova scade și pentru anul 2020 în medie este 69,8 ani, cu 1,1 ani mai mică în 2019, ceea ce semnifică un indiciu mult mai mic comparativ cu țările dezvoltate. Ca exemplu, în comparație cu media de speranță la viață în cele 27 de state UE, în R. Moldova speranța la viață este cu 10, 4 ani mai mică, a precizat vicepreședintele Platformei, Liviu Vovc.

Foto: Captură video

„Constatăm haos și lipsă de transparență în elaborarea și promovarea actelor normative importante privind sistemul de pensii. Este grav că bugetul asigurărilor sociale a apărut pe ordinea de zi a Guvernului, cu doar o oră înainte de ședință. Formula de indexare prevăzută în bugetul asigurărilor sociale nici nu exista, fiind înregistrată ca o inițiativă legislativă ulterior. Platforma DA insistă ca toate proiectele legislative legate de bugetul asigurărilor sociale: schimbarea formulei de indexare a pensiilor, a vârstei de pensionare să fie discutate transparet, în cadrul unor audieri publice. Astfel de proiecte importante nu trebuie să apară cu ocolirea tuturor procedurilor importante de elaborare a legilor. Aceste proiecte au fost făcute pe ascuns fără consultarea Patronatelor, fără consultare societății civile, fără consultarea Sindicatelor. Chiar dacă la înregistrarea proiectului cu privire la modificări la Proiectului de lege cu privire la pensii. S-a promis că vor făcute consultări, cu tristețe am consultat că ieri la miez de noapte a fost votat în prima lectură acest proiect. Din cauza lipsea de transparență  este unul crud și necesită a fi modificat. 

Platforma DA propune guvernării să nu se grăbească cu revenirea la majorarea vârstei de pensie pentru anul viitor. Atragem atenție că speranța de viață în Moldova scade și pentru anul 2020 în medie este 69,8 ani, cu 1,1 ani mai mică în 2019, ceea ce semnifică un indiciu mult mai mic comparativ cu țările dezvoltate. Ca exemplu, în comparație cu media de speranță la viață în cele 27 de state UE, în R. Moldova speranța la viață este cu 10, 4 ani mai mică”, susține Liviu Vovc.

De asemenea, Platforma DA consideră că aplicarea suplimentară la indexarea pensiei a coeficientului de creștere cu 50 % a PIB-lui nu este cea mai reușită idee, întrucât foarte des produsul intern brut a Moldovei are creștere foarte modestă sau chiar scade semnificativ în anii de secetă. Pentru majorarea constantă a veniturilor pensioanarilor ar fi corect și argumentat economic indexarea pensiilor să fie suplinită cu sumele fixe, raportate la creșterea anuală a salariului mediu pe țară. Totodată, Platforma DA propune ca aceste sume fixe să fie plătite doar la pensionarii cu pensii mici (sub 4000 de lei).

„Propunerea de a include în legislație pensia anticipată pentru stagiu lung este una salutabilă. Însă de această modificare vor putea beneficia un număr foarte redus de cetățeni, circa 4000. Cel mai trist este că în redacția actuală este exlusă perioada de îngrijire a unui copil până la vârsta de 3 ani de către unul dintre părinţi sau de tutore, în caz de deces al ambilor părinţi. De asemenea, este exclusă și perioada de îngrijire al unui invalid de gradul I, al unui copil invalid sub vârsta de 16 ani”, a specificat fosta deputată, Stela Macari.

Și nu în ultimul rând, Platforma DA dorește să se expună cu privire la prevederile care reglementează ieșirea la pensie a persoanelor care au activat în condiții deosebite de muncă. Chiar dacă pentru aceste persoane este prevazută reducerea vârstei standard de pensionare pentru anii lucrați în condiții grele de muncă, este puțin probabil că aceste persoane să poată avea parte de acest beneficiu, deoarece stagiul de cotizare rămâne a fi același. Respectiv, până la votarea proiectului e nevoie de a include modificări și la stagiul de cotizare care să fie diminuat în dependență de câți ani au activat cetățenii în condiții grele.

Cu 56 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat ieri în prima lectură. Noile reglementări ale proiectului se referă și la restabilirea graficului de majorare a vârstei de pensionare, stabilit în anul 2018. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Decizia s-a ales cu critici din partea opoziției. „Vremuri (ne)bune aduse în plină noapte de către Maia Sandu și deputații ei din PAS”, a scris depuatul socialiștilor Grigore Novac.


Pub