(video) Scântei între Litvinenco și o magistrată pe procedura de evaluare: „Cine e garanția că vor fi aleși cei mai buni? Reformă cu Musteață?”

Schimb de replici între magistrata Victoria Sanduța și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Aceasta este nemulțumită de faptul că deputații l-au promovat pe Dorel Musteață la Curtea Supremă de Justiție, fără să-i fie acordată vreo întrebare. „Întrebarea noastră, a sistemului, este de ce niciun deputat din Parlament nu a pus întrebarea referitor la activitatea domnului Musteață în acest CSM. A acces acolo din 2014. El nu are nicio scuză”, a spus Sanduța. În replică, Litvinenco a spus că „este de acord că starea de lucru în justiție nu este bună”. „Noi recunoaștem, de aia reforma pe care vrem să o promovăm e viabilă”, a adăugat ministrul. Declarația a fost urmată de întrebarea „Reformă cu Musteață?”, pusă de Sanduța.

Foto: colaj

Sanduța a explicat motivele pentru care Musteață trebuia să fie intervievat mai dur de către deputați, iar în replică, Litvinenco i-a spus că recunoaște starea de lucruri în justiție și „de aia reforma pe care o vor promova este viabilă”.

„Da cum reformă dacă îl promovați pe Musteață?”, a întrebat magistrata.

„Decizia cu privire la implementarea conceptului de evaluare este o decizie luată, asumată, votată de cetățeni. Dacă să vorbim în termeni juridici, este o decizie irevocabilă care va fi efectuată. Mi-aș dori ca judecătorii să fie parteneri și să nu se opună”, a spus Litvinenco.

În replică, Sanduța a întrebat cine va fi garanția că vor fi aleși cei mai buni după evaluare.

„Parlamentul care nu i-a acordat nicio întrebare lui Musteață și la promovat la CSJ?”, a adăugat aceasta. 


Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție în luna octombrie. Parlamentul a susținut candidatura acestuia cu 52 de voturi pentru. Numirea acestuia a fost criticată de foști deputați, dar și juriști.


Pub