Chicu: Potrivit stagiului stabilit de „mama națiunii”, apucă pensia anticipată femeile, care nu nasc, lucrează din clasa 4-a și nu se îmbolnăvesc

Fost prim-ministru, Ion Chicu, a continuat valul de critic, după ce PAS a votat în prima lectură majorarea vârstei de pensionare. „În acest stagiu „mama națiunii” a decis să nu includă perioadele concediului de maternitate, femeile noastre ca să ajungă să apuce pensia anticipată trebuie să renunțe la născut copii”, a scris Chicu pe rețele.

Foto: UNIMEDIA

„Maia Sandu e indignată că „verișoarele” sale au votat la miezul nopții majorarea până la 37 de ani a stagiului de muncă pentru femei?

Anume acesta este stagiul decis de Maia Sandu pentru ca o femeie să poată ieși anticipat la pensie...

Deoarece în acest stagiu „mama națiunii” a decis să nu includă perioadele concediului de maternitate, femeile noastre ca să ajungă să apuce pensia anticipată trebuie să renunțe la născut copii. Să renunțe la studii - că și astea nu sunt incluse în acești 37 de ani. Și, bineînțeles, să nu să se îmbolnăvească, pentru că nici perioadele de incapacitate temporară nu se includ.

Cei care avem „4 clase la români” putem foarte ușor calcula - fetele trebuie din clasa 4-a să înceapă munca, pentru a spera la pensie anticipată. Asta dacă nu nasc copii, desigur”, susține fostul prim-ministru.

PSRM a criticat „majorarea pensiilor votată la miez de noapte” în prima lectură, la Parlament. „Datorită PAS, numărul moldovenilor, care va ajunge să își ridice pensia, va scădea dramatic”, a declarat vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, în timpul ședinței Legislativului.

Platforma DA cere guvernării PAS „să nu se grăbească” să aprobe majorarea treptată a vârstei de pensionare până la 63 de ani pentru femei. „Atragem atenție că speranța de viață în Moldova scade și pentru anul 2020 în medie este 69,8 ani, cu 1,1 ani mai mică în 2019, ceea ce semnifică un indiciu mult mai mic comparativ cu țările dezvoltate. Ca exemplu, în comparație cu media de speranță la viață în cele 27 de state UE, în R. Moldova speranța la viață este cu 10, 4 ani mai mică, a precizat vicepreședintele Platformei, Liviu Vovc.

Cu 56 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat ieri în prima lectură. Noile reglementări ale proiectului se referă și la restabilirea graficului de majorare a vârstei de pensionare, stabilit în anul 2018. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Decizia s-a ales cu critici din partea opoziției. „Vremuri (ne)bune aduse în plină noapte de către Maia Sandu și deputații ei din PAS”, a scris deputatul socialiștilor Grigore Novac.


Pub