MAI va primi 13,5 mil. dolari din partea Japoniei: Ce va face instituția de forță cu banii

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, E.S. Dl. Katayama Yoshihiro și Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Ana Revenco, au efectuat schimbul de note privind extinderea cooperării economice japoneze în cadrul „Proiectului privind îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”. În baza acestui acord, Guvernul Japoniei va oferi Guvernului Republicii Moldova asistență financiară nerambursabilă în sumă de până la 1,549,000,000 yeni japonezi, aproximativ 13.5 milioane dolari SUA, prin intermediul Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională (JICA).

Foto: Ambasada Japoniei la Chișinău

Instituția beneficiară a proiectului este Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al Ministerului Afacerilor Interne (IGSU), banii fiind destinați pentru achiziția tehnicii de intervenții (autospeciale și autoscări) în cazul incendiilor și altor situații excepționale și suportul tehnic referitor la exploatarea acesteia. Suportul are drept scop consolidarea capacităților IGSU de prevenire și reacționare în cazul incendiilor, hazardelor naturale și accidentelor umane; asigurarea securității vieții cetățenilor.

„Guvernul Japoniei a început să susțină Republica Moldova încă din primii ani de la realizarea independenței sale naționale, oferindu-le partenerilor moldoveni pentru prima data în anul 1993 un lot de vaccinuri și medicamente în valoare de 2 milioane de dolari. De atunci, programele japoneze de asistență pentru dezvoltare au vizat o adevărată multitudine de domenii, începând cu agricultura și ocrotirea sănătății, care au drept scop consolidarea creșterii economice durabile și îmbunătățirea calității vieții a moldovenilor, și până la protejarea patrimoniului național și promovarea artelor și culturii. Aș dori să menționez că prin organizarea trainingurilor și vizitelor de studiu, am împărtășit cunoștințele și know-how-ul japonez cu sute de experți și funcționari moldoveni care continuă să muncească pentru binele societății dumneavoastră. Am susținut și inițiativele locale prin intermediul cunoscutului program de granturi „Kusanone”. Noi, Guvernul Japoniei și poporul japonez, am fost mereu alături de prietenii noștri din Republica Moldova”, a declarat ambasadorul Japoniei în cadrul conferinței de presă dedicată acestui eveniment.


Pe parcursul ultimilor ani, Japonia a finanțat mai multe proiecte în domeniul îmbunătățirii calității vieții și securității umane în Moldova, printre care: Proiectul de Modernizare a Tehnicii și Echipamentului Agricol, în sumă de aproximativ 21 milioane dolari SUA; Programul de Dezvoltare Economică și Socială, care a oferit utilajele medicale în sumă de aproximativ 1 milion dolari SUA, Programul de granturi în domeniul securității umane ”Kusanone”, aproximativ 1.5 milioane dolari SUA în 2019-2021.


Pub