Plîngău denunță presiuni și intimidări: Baronul justiției moldovenești, Dorel Musteață, mi-a trimis un semnal să am grijă de familia mea
Președintele interimar al Platformei DA, Dinu Plîngău, a declarat că acum câteva zile a fost atenționat „că băieții de la MAI, alături de unii judecători asupra cărora planează suspiciuni de corupție”, vor „să-l reducă la tăcere”. „Dorel Musteață, împreună cu băieții de la MAI mi-au trimis un semnal să am grijă de familia mea. Pe unele portaluri dubioase, care l-au slujit pe Plahotniuc, au apărut mai multe falsuri”, a scris Plîngău pe rețele. Președintele interimar al Platformei a spus că urmează să discute cu mai mulți reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova despre „îngrijorările folosirii unor asemenea forme de presiuni din partea reprezentanților puterii judiciare”.
Foto: Colaj UNIMEDIA

„Cât de josnic trebuie să fii să te legi de tatăl meu, pensionar de vreo zece ani și care a decedat acum câteva luni, doar pentru a mă intimida.

Cu câteva zile în urmă am fost atenționat că băieții de la MAI, alături de unii judecători asupra cărora planează suspiciuni de corupție, vor să mă reducă la tăcere, pe mine și pe colegii din Platforma DA care au publicat niște documente despre corupția din sistem.

Ieri am fost contactat de un jurnalist și m-a atenționat că trebuie să mă pregătesc de lovituri sub centură. Azi, baronul justiției moldovenești, Dorel Musteață, împreună cu băieții de la MAI mi-au trimis un semnal să am grijă de familia mea. Pe unele portaluri dubioase, care l-au slujit pe Plahotniuc, au apărut mai multe falsuri.

Musteață, cel care va reforma justiția moldovenească, declară că tatăl meu, pensionar din 2011, care a decedat anul acesta, ar fi pierdut un dosar la CtEDO. Acest lucru denotă nu doar problemele de integritate pe care le are Musteață, ci și lipsa cunoștințelor elementare. Un inspector de la CCEC (nu polițist la Edineț, cum se impută) colectează probe despre corupție, le transmite procurorilor, iar aceștia - judecătorilor care trebuie să judece dacă sunt suficiente probe pentru ca o persoană să fie condamnată sau nu. Domnule „reformator”, la ce bun mai sunt trei instanțe - fond, apel și supremă - dacă vina pentru pierderea unui proces o plasați pe un inspector, și nu pe un judecător?

Îndemn toată presa să mă viziteze pe mine sau pe familia mea, să vadă ce familie modestă am, cu bun simț și care nu merită nici măcar să fie pomenită de baronii care au contribuit la sărăcirea Republicii Moldova.

Niciodată nu am vorbit despre familia mea, anume pentru a-i proteja de acești neoameni. Acum, calific aceste atacuri ca o formă de a mă intimida și a mă reduce la tăcere, folosind drept țintă familia mea: tatăl, mama și fratele.

Mama mea lucrează inspector de rând la FISC și a fost intimidată de nenumărate ori pe timpul lui Plahotniuc pentru activitatea mea politică. Are un salariu de vreo 7000 mii lei și poate pleca oricând ca să nu mai vadă practicile și indimidările de pe vremea lui Plahotniuc.

Fratele meu este procuror onest și modest la Chișinău. Pe vremea lui Harnujen, amenințat cu dosare, fiind la un pas de a pleca în avocatură. Are un apartament și un mercedes din 88, care a aparținut tatălui decedat. Eu nu am nicio tangență cu activitatea lui, la fel cum nici el nu trebuie să răspundă pentru activitatea mea politică.

Vă asigur că aceste atacuri și presiuni mă fac și mai determinat să lupt împotriva corupției mari. Aceste tentative disperate de a mă intimida denotă cât de mici sunt acești oameni și cât de fricoși sunt.

Vă reamintesc că acest Dorel Musteață, membru în CSM pe toată perioada statului capturat, acum va reforma justiția având protecția celor de la guvernare, un fel de impunitate chiar și față de documentele SIS care-l acuză de îmbogățire ilicită.

La Chișinău urmează să discut cu mai mulți reprezentanți ai ambasadelor acreditate în Republica Moldova, unde vom vorbi despre îngrijorările folosirii unor asemenea forme de presiuni din partea reprezentanților puterii judiciare”, a relatat Dinu Plîngău.

Parlamentul a desemnat pe 4 noiembrie 2021, doi noi judecători la CSJ. Candidatura lui Dorel Musteață a fost susținută de 52 de deputați, iar a lui Ghenadie Plămădeală de 55 de parlamentari.

În cazul lui Ghenadie Plămădeală, raportul asupra proiectelor de hotărâre nu a întrunit numărul suficient de voturi, iar aprobarea sa a rămas la latitudinea plenului Parlamentului.

Decizia a fost criticată de juristul Nicolae Eșanu, fostul deputat al Platformei DA, Dinu Plîngău, fostul procuror al mun. Chișinău Ivan Diacov și de către fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații, după criticile din spațiul public.

Totodată, deciziile majorității PAS au stârnit un schimb de replici între foștii colegi de Bloc, Dinu Plîngău și Sergiu Litvinenco.

Președinta Maia Sandu susține că nu îl cunoaște pe Ghenadie Plămădeală, judecător promovat la CSM, iar de Dorel Musteață, la fel desemnat judecător la CSJ, a auzit, fiind în CSM. Întrebată despre votul din Parlament, președinta a menționat că evaluarea externă va începe anume la CSJ și doar după ce vor trece filtrul se va decide dacă cei doi, inclusiv, merită sau nu să se regăsească în această instituție.


Pub