Gazprom, îngrijorat că „neachitarea pentru gaz” se poate repeta: Plata din fonduri bugetare denotă grave probleme energetice în Moldova

Gazprom este îngrijorat că „neachitarea pentru gaz” se poate repeta. Potrivit unui reprezentant al companiei, faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru a lichida restanțele la plata pentru gaze semnalează că există probleme energetice în țară, scrie tass.ru.

Foto: oilandgasiq.com

„Moldova a plătit plățile curente. Gazprom a dat dovadă de bunăvoință, deși a avut toate motivele să oprească livrările. Problema a fost înlăturată”, a spus Serghei Kuprianov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al concernului rus.

Gazprom așteaptă ca Moldova să ia măsuri exhaustive pentru normalizarea situației și pentru a asigura îndeplinirea stabilă a obligațiilor sale contractuale față de Gazprom în totalitate.

„În același timp, însuși faptul că au fost necesare fonduri bugetare pentru a plăti pentru gaze semnalează probleme sistemice în sectorul energetic al Republicii Moldova. Aceasta înseamnă că criza neplăților se poate repeta”, a spus reprezentantul holdingului rusesc de gaze.

„De-a lungul acestei săptămâni, autoritățile moldovenești au raportat public cum salvează țara și coordonează alocarea de bani pentru a plăti restanțele către Gazprom. Nu este nimic eroic în asta. Efectuarea plăților conform prevederilor contractuale este firească”, a menționat Serghei Kuprianov, secretarul de presă al președintelui Consiliului de Administrație al concernului rus.

Moldovagaz a anunțat că a transferat către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie curent.

Miniștii s-au întrunit în ședință în această dimineață pentru a aproba proiectul hotărârii Guvernului privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora.

Deputații au votat ieri în lectura finală, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița. Astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom vor fi oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom. Proiectul a fost susținut de către 60 de deputați.

Gazprom a notificat luni, 22 noiembrie, Moldova să achite datoria pentru a nu sista livrările de gaze naturale. Ieri, compania a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată până astăzi, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a precizat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei - bani pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.


Pub