Guvernul stinge o parte din datoriile istorice ale Termoelectrica. Tarifele ar fi explodat

26 Nov. 2021, 08:40
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Nov. 2021, 08:40 // Actual //  Lupu Eduard

Miniștrii s-au întrunit astăzi în ședință. În cadrul ședinței a fost votat proiectul de lege privind tranzacția pentru achitarea datoriei istorice și soluționarea problemei de cash flow de la Moldovagaz.

Ne-am întrunit aici pentru ca sa asiguram ca cetățenii au acces la gaze naturale. După cum cunoașteți pe 22 noiembrie am primit o notificare că livrările vor fi sistate în decurs de 48 de ore dacă nu sunt găsite soluții pentru a acoperi decalajul de casă. Am avut mai multe ședințe pentru a identifica o soluție. Toate acțiunile guvernului au fost orientate, toate aceste luni, pentru a asigura accesul la gaze naturale, pentru a acționa într-un mod legal, transparent. Am găsit soluția de a cesiona datoria companiei de stat Termoeletrica către Moldovagaz spre Energocom care ne ajută atât să asiguram furnizarea gazelor naturale cât și sa acoperim o datorie istorică a unei întreprinderi de stat care este confirmată și este executorie. Noi reducem dependența unei întreprinderi de stat, Termoelectrica de Moldovagaz”, a declarat premier-ministra, Natalia Gavrilița

Gavrilița menționat că prin alocarea acestor sumei de bani va fi compensată diferența de preț care ar fi trebuit să fie inclusă în tarif, în același timp stingem o parte a datorilor istorice confirmate prin decizii de judecată și sunt cu titluri executorii. „Banii nu puteau fi transmiși direct, pentru că Termoelectrica are mai multe datorii și există o ierarhie care nu ar fi asigurat transferarea sumei către Moldovagaz. De aceea a fost găsită soluția de cesionare a datoriei”

La rândul său, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu a menționat că respectiva decizie „nu este un ajutor de stat clasic. Termoelectrica rămâne în continuare datoare doar că nu către Moldovagaz ci către Energocom O să avem o mai bună guvernare. Nu este un ajutor clasic folosit în interesul unei companii. Întoarcerea acestei creanțe va fi făcută conform calendarului agreat și poate fi făcută inclusiv din contul procurării energiei electrice. Iar Energocom cu suportul APP și a Guvernului trebuie să intervină pe viitor și pe piața gazelor, dar și a energiei elctrice pentru asigurarea securității energetice a țării”.

Potrivit proiectului de lege, cei 1,3 miliarde de lei alocați vor fi utilizați de Energocom pentru stingerea datoriei din perioada anilor 2002 – 2008, dar și a plății pentru gazului din luna octombrie și noiembrie.

Datoria Termolectrica creată datorită neajustării tarifului la căldură înusmează 120 mil. USD.

În data de 22 noiembrie, Gazprom anunța că Republica Moldova riscă să rămână fără gaz în cazul în care timp de 48 de ore dacă nu-și achită plata pentru gazul consumat în luna octombrie și noiembrie în sumă de 74,2 mil. USD circa 1,5 miliarde de lei.

 

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 07:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Apr. 2024, 07:50 // Actual //  Lupu Eduard

Cuba își va extinde rutele de călătorie cu Rusia în speranța de a trezi turismul din somnul post-pandemic.

Națiunea din Caraibe vrea să primească aproximativ 200.000 de ruși în acest an. Deja, Cuba a primit 66.887 de ruși între ianuarie și martie 2024.

Această cifră record îi depășește cu mult pe cei 32.224 de ruși care au vizitat țara în perioada ianuarie-martie a anului trecut.

Ambele țări fac eforturi pentru a crește numărul de zboruri directe după ce SUA au înăsprit regulile privind turismul pentru Cuba, care și-a închis, de asemenea, granițele până la sfârșitul anului 2021, când toți rezidenții săi au fost vaccinați, ceea ce a avut un impact semnificativ asupra economiei.

Aproximativ 185.000 de ruși s-au bucurat de soarele cubanez anul trecut, dar obiectivul actual speră să crească acest număr cu 10 procente.

Zborurile actuale din Rusia către aeroporturile din Havana, Varadero și Cayo Coco sunt deja aproape de capacitate, cu o rată medie de ocupare de 94%, potrivit TV BRICS, o rețea cu sediul la Moscova care acoperă blocul economic BRICS, din care face parte și Rusia.

Cuba a solicitat să se alăture BRICS, care a adăugat oficial anul acesta Iranul, Emiratele Arabe Unite, Etiopia și Egiptul.

„În 2019, înainte de pandemie, existau 18 zboruri săptămânale din Rusia către Cuba. Iar acum autoritățile vor să extindă geografia plecărilor, ridicând cifra la 20 de zboruri pe săptămână”, a declarat pentru Prensa Latina Christina Leon, consilier pentru turism al ambasadei Cubei în Rusia.

Cuba aproape că și-a închis granițele 2021, ceea ce a dus la o scădere bruscă de 67% a turismului total față de 2020.

Acest lucru s-a dovedit a fi o lovitură uriașă pentru economie, deoarece țara se bazează pe valutele străine provenite din turism pentru 10 la sută din PIB-ul său, folosite pentru a cumpăra alimente și medicamente de pe piața globală.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău