Gazprom, măciuca politică a Kremlinului. Câți bani va pierde Ucraina după lansarea Nord Stream – 2

26 Nov. 2021, 12:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Nov. 2021, 12:09 // Actual //  Lupu Eduard

Ucraina va rata circa 1 miliard USD din tranzitul de gaze după lansarea conductei Nord Stream – 2, arată estimările FMI, citate de tass.ru.

Analiștii fondului susțin că timp de cinici ani Ucraina a încasat venituri de 2,5 miliarde USD. „În anul 2021 încasările din tranzitul de gaze vor fi cu 40% mai mici comparativ cu anii precedenți. Or, după darea în exploatare a conductei Nord Stream – 2 tranzitul de gaze s-ar putea reduce și mai mult, la 1,2 miliarde USD până la expirarea contractului de tranzit din anul 2024”.

În decembrie 2019, Moscova și Kievul au convenit să prelungească contractul de tranzit al gazelor rusești pe teritoriul ucrainean pentru perioada 2020-2024, cu posibilitatea prelungirii acordului cu încă 10 ani. În urma contractului pe cinci ani, Ucraina va primi peste 7 miliarde USD. Însă autoritățile ucrainene sunt sceptice că Rusia va prelungi contractul de tranzit după lansarea Nord Stream 2. Gazprom și-a confirmat în repetate rânduri disponibilitatea de a continua tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei după 2024, cu condiția ca acesta să fie profitabil din punct de vedere economic, precum și cu condiția ca sistemul de transport al gazelor din Ucraina să fie în stare normală de funcționare.

Construcția Nord Stream 2 a fost finalizată complet pe 10 septembrie 2021 față de 2019 când a fost planificat. Construcția a fost amânată din cauza sancțiunilor SUA. Gazoductul este format din două conducte cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi/anual. Conductele pornesc de la coasta Rusiei prin Marea Baltică ți ajung în Germania. Pentru a lansa gazoductul e necesar de a fi înregistrat ca operator independent de transport. Agenția Federală Germană de Rețea trebuie să publice proiectul de decizie până la 8 ianuarie 2022. Autoritatea nu poate interzice pomparea gazului, dar dacă aceasta începe înainte de primirea înregistrării, operatorul va fi amendat. Înregistrare este necesară pentru a respecta Directiva gazieră a UE.

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mart. 2024, 13:36 // Actual //  Lupu Eduard

Mai reducem din bâta mai multor inspectori care nu au lucrat o zi în privat. Mulți din ei nici nu știu cum să faci o facere că să supraviețuiești într-o economie care este destul de incertă, dar umblă cu bâta de la un antreprenor la altul, a declarat ministrul Economiei, Dumitru Alaiba, în cadrul ședinței Parlamentului, care a prezentat un proiect de lege pentru reducerea controalelor de stat la companiile din Republica Moldova.

„Trebuie să facem din controale un instrument de susținere, pentru că toți greșim. Controalele de stat nu trebuie să fie un instrument de distrugere și de corupție. Acest pachet va economisi încă 70 milioane de lei care vor rămâne în conturile antreprenorilor, dar și 74 mii de ore de muncă pe an”, a explicat ministrul Economiei.

Întrebat de deputatul BCS, Petru Burduja câți inspectori verifică businessul, Alaiba a spus că acum jumătate de an erau 20 de mii de inspectori din diferite instituții de stat la un număr de 50 de mii de companii.

Potrivit legii votate în prima lectură, agenți economici de a contesta direct în instanță actele sau rezultatele controlului în temeiul cărora se impun măsuri restrictive sau sancțiuni care au ca efect sistarea în tot sau în parte a activității de întreprinzător sau imposibilitatea practicării acesteia de către persoana supusă controlului.

Totodată, au fost revizuite temeiurile pentru control inopinat și includerea temeiului de control în raport cu „planul de criză” aprobat și publicat de Guvern, precum și un temei suplimentar de control inopinat pentru cazurile în care agenții economici s-au eschivat în mod intenționat de la un control planificat și vădit au împiedicat activitatea organului de control, pentru a nu admite ca agenții economici de rea credință să compromită procesul de control planificat, anunțat din timp.

În noua lege se vorbește și despre limitarea posibilității de a face vizite și cercetări la fața locului în cazul cercetării contravenției, dacă preliminar deja au fost colectate probe în procedura de control.

Ministrul Economiei a precizat că întregul pachet de legi, orientate spre business, votate până în prezent au economisit oamenilor de afaceri 1 miliard de lei, echivalentul a 0,5% din PIB.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău