‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 25 aprilie, 2024
19.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleRaportul Ministerului Agriculturii: Recolte, sume ce vor fi alocate în 2022, proiecte

Raportul Ministerului Agriculturii: Recolte, sume ce vor fi alocate în 2022, proiecte

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Anul 2021 a fost unul deloc uşor, însă am obţinut recolte înalte la majoritatea culturilor. În ajului Zilei lucrătorului în agricultură și industria prelucrătoare, Ministerul Agriculturii a prezentat un mic raport ce ține de realizările anului curent și obiectivele pentru anul viitor.

Pentru prima dată, am recoltat peste 1,5 milioane de tone de grâu, peste 800 de mii de tone de floarea soarelui, se aşteaptă peste 2,5 milioane tone de porumb, iar mere am recoltat circa 603 mii de tone, iar struguri circa 315 mii de tone.

În acest an, în agricultură producătorii au investit peste 4 miliarde de lei, iar Guvernul a venit cu un suport în sumă de peste un miliarde şi 300 milioane lei. La AIPA au fost depuse peste 8.500 de cereri de subvenționare.

În premieră, Guvernul a majorat Fondul de subvenţionare  cu 435 milioane de lei, astfel ajungând la 1,5 miliarde de lei.

„Finanţarea sectorului agricol rămâne o prioritate pentru noi. Zilele acestea au fost efectuate modificări la Legea 276 privind principiile de subvenţionare a agriculturii şi mediului rural”, a menționat ministrul MAIA, Viorel Gherciu.  

În anul 2022, pentru prima dată, de subvenţii vor beneficia instituţiile de învăţământ cu profil agricol şi instituțiile de cercetare şi inovare din domeniu, Asociaţiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare.

A fost prelungit proiectul Livada Moldovei până în mai 2023.

„O altă noutate. De anul viitor se introduce noţiunea de producător micro. Ce înseamnă asta? Fermierul care are în proprietate o suprafaţă de teren de până la 2 ha, va putea beneficia de subvenţii şi producătorii mici cu terenuri până la 10 ha, de asemenea. În aşa fel, ne dorim ca agricultura să se modernizeze, să devină profitabilă. Cu toate că vom susţine producătorii micro, mici şi mijlocii, asocierea lor rămâne o prioritate, statul va stimula şi va încuraja formarea grupurilor de producători şi a cooperativelor”. 

‹ adv ›

Agricultura întotdeauna a fost dependentă de condițiile climatice, de aceea MAIA planifică să majoreze suprafeţele irigate.

„Avem şi o strategie care urmează a fi implementată”.

 

Prioritar va fi pe viitor şi sectorul zootehnic. 

‹ adv ›

„Din păcate, acest domeniu întotdeauna a fost lăsat în umbră. Pentru că avem insuficienţă de produsele de origine animală, trebuie să  investim în dezvoltarea sectorului. Anual scade numărul de bovine  De exemplu, în ultimii 3 ani șeptelul de animale a scăzut cu 25 de procente, iar producţia de lapte cu 14 procente.

Populaţia consumă anual peste 450 de mii de tone de lapte, deşi necesarul este de 700 de mii de tone de lapte. Suntem asiguraţi cu lapte integral în proporţie de 71 la sută, cu carne de pasăre cu numai 68% , cu unt şi cașcaval cu 58% şi respectiv 39% . Anume din această cauză vom oferi subvenţii pentru dezvoltarea sectorului zootehnic”.

Până în prezent s-au exportat peste 2800 de tone de miere de albine.

„Nu a fost cel mai reuşit an, referitor la calitate,  nici pentru sectorul vitivinicol. S-au recoltat circa 65 de mii de tone de strugurii de masă, iar în total 315 mii de tone”.

Până la 15 noiembrie, au fost exportate peste 29,7 mii de tone de struguri din roada anului curent, cu peste 8 mii de tone mai mult decât volumul total al exportului din anul trecut.                  

Strugurii au fost exportaţi în Federaţia Rusă  peste 16 mii de tone, în România 4,49 mii de tone, Belarus 2,71 mii de tone, Ucraina 3,16 mii de tone şi Polonia 1,47 mii de tone.

Cu totul alta este situaţia în sectorul vinificaţiei. În primele 8 luni ale anului 2021 s-au exportat circa 8 mln dal de vin, cu 11 % mai puţin decât anul trecut în aceeaşi perioadă, ceea ce constituie în expresie bănească 90,2 milioane de dolari, cu 10 % mai mult.

Principalele pieţe de export ale vinului moldovenesc sunt UE – 36 milioane de dolari, CSI – 25,3 milioane de dolari şi pe alte pieţe – 28,7 milioane de dolari.

Cele mai importante pieţe de desfacere a vinurilor moldovenești  sunt – România, Federaţia Rusă, Cehia, Polonia şi China.

„Spre final, aş vrea să le mulțumesc agricultorilor și procesatorilor pentru munca depusă și să-i felicit pe toţi cei care şi-au legat soarta de pământ”, a conchis ministrul.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›