Vârsta de pensionare se va majora treptat, până la 63 de ani pentru femei: Proiectul adoptat de majoritatea PAS, în prima lectură

Cu 56 de voturi ale deputaților, proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii a fost aprobat în prima lectură. Noile reglementări ale proiectului se referă și la restabilirea graficului de majorare a vârstei de pensionare, stabilit în anul 2018. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2022 vârsta standard de pensionare pentru bărbați va fi de 63 de ani, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani. Decizia s-a ales cu critici din partea opoziției. „Vremuri (ne)bune aduse în plină noapte de către Maia Sandu și deputații ei din PAS”, a scris depuatul socialiștilor Grigore Novac.

Foto: UNIMEDIA

Pentru femei, vârsta standard de pensionare de 63 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2028, iar stagiul complet de cotizare de 34 de ani va intra în vigoare începând cu 1 iulie 2024.

O altă prevedere a proiectului de lege vizează o modalitate nouă de stabilire a pensiei minime. Astfel, cuantumul acesteia va fi stabilit anual de către Guvern, iar valoarea lui va fi cel puțin egală cu cea din anul precedent.

De asemenea, se propune revizuirea formulei de indexare a pensiilor. Indexarea se va face o dată pe an, la data de 1 aprilie, iar coeficientul de indexare va fi racordat la cel al inflației pentru anul precedent indexării.

Proiectul de lege mai prevede și un coeficient de majorare a pensiilor în valoare de 50% din creșterea economică reală a anului precedent. Acesta va fi acordat anual, în sumă fixă, la data de 1 aprilie.

„Acum s-a schimbat mașinistul, dar trenul trebuie oprit și orientat spre dezvoltare. Nu vă lăsați manipulați și amăgiți de oamenii care urmăresc un singur scop - să rămână la puterea pentru a nu ajunge la pușcărie”, a declarat deputatul PAS Dan Perciun, la ședința de astăzi a Parlamentului. Acesta explică că „pentru a putea plăti pensii mari trebuie să avem oameni angajați care să contribuie la fondul social” și susține că „la moment este o decizia dificilă, dar necesară și responsabilă, care va asigura creșterea pe viitor.

Opoziția și-a manifestat nemulțumirea vizavi de hotărârea luată astăzi în plenul Parlamentului, iar criticile nu s-au lăsat așteptate.


„Vremuri (ne)bune aduse în plină noapte de către Maia Sandu și deputații ei din PAS. Chiar dacă este oră târzie și majoritatea pensionarilor deja dorm, ședința Parlamentului continuă... Și iată că la această oră, această guvernare blestemată a majorat vârsta de pensionare pentru femei și bărbați conform tabelului de mai jos.

Vreau să amintesc cetățenilor, că în scurta perioadă în care am fost la guvernare, noi am micșorat vârsta de pensionare de la 63 ani la 57 ani pentru femei și de la 63 ani la 62 pentru bărbați.

Acum Maia Sandu și deputații ei revin la 63 ani pentru bărbați și treptat la 63 ani pentru femei. Prin urmare și bărbații și femeile vor atinge vârsta de pensionare tocmai la 63 ani. Statisticile ne indică că cel puțin jumătate din cetățeni nici nu ajung să prima pensie...

Cu regret, acest genocid social a fost votat deja în prima lectură... Între timp acele ceasornicului indică 22:46”, a scris pe rețele deputatul socialiștilor Grigore Novac.

Deputați ai PAS, în colaborare cu Guvernul, au elaborat și înregistrat un proiect de lege privind acordarea dreptului la pensie pentru carieră lungă, revenirea la vârsta de pensionare și schimbarea formulei de indexare a pensiilor, la data de 22 noiembrie. Potrivit parlamentatului PAS, Dan Perciun, „proiectul revizuiește modificările neconstituționale promovate în decembrie 2020 și oferă mai multe noutăți bune pentru cetățeni”.

PSRM a criticat acest proiect. „În condițiile scumpirilor fără precedent este un genocid social”, au menționat socialiștii.

Pensia minimă în Moldova a fost majorată din 1 octombrie pentru cei cu stagiu de muncă complet.


Pub