Doi martori, audiați în dosarul lui Stoianoglo. PA: Declarațiile lor „confirmă învinuirea” adusă PG suspendat
Procurorul desemnat de CSP pe cazul lui Alexandr Stoianoglo, Victor Furtună, a anunțat astăzi, 25 noiembrie, ultimele acțiuni de urmărire penală efectuate în dosar. Potrivit acestuia, au fost audiate 2 persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată. 
Foto: Captură de ecran
„Ținem cont în continuare de interesul social sporit asupra cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, și menționăm că, în continuare activitatea de urmărire penală este predominată de principiul confidențialității și asigurării prezumției nevinovăției persoanei supusă investigațiilor penale.

Totuși, luând în considerare curgerea unui anumit termen de la ultima comunicare despre acțiunile de urmărire penală efectuate și rezultatele obținute, aducem la cunoștința publicului că, în cadrul cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în toată această perioadă de timp, au fost efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală, care au drept scop stabilirea adevărului obiectiv, după cum urmează:

- Au fost audiate 2 persoane în calitate de martori, declarațiile cărora în cumulul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată;
- A fost efectuată cercetarea la fața locului în biroul de serviciu a dlui Alexandr Stoianoglo, care a durat mai mult de 5 ore, în cadrul căreia au fost ridicate 3 agende, documente și înscrisuri de peste 2000 file;
- Au fost examinate parțial agendele, actele și înscrisurile ridicate în rezultatul cercetării la fața locului;
- A fost efectuată cercetarea unui dispozitiv electronic de comunicare, cu participarea specialistului, fiind stabilite probe pertinente cauzei penale;
- A fost efectuată expertiza inginero-tehnică a unui dispozitiv electronic de comunicare.
Reiterăm că, procurorii de caz în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea cărorva decizii procesuale în privința lui Alexandr Stoianoglo și persoanele acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare”, se arată într-o notă emisă de Procuratura Anticorupție.

Procurorul de caz, Victor Furtună, în contextul interesului social sporit asupra cauzei penale ce îl vizează pe Procurorul General suspendat, Alexandr Stoianoglo, a venit cu mai multe detalii despre acțiunile care au fost efectuate în acest dosar. Astfel, au fost autorizate și executate 4 percheziții, 5 persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de bănuit și 5 persoane au fost audiate în calitate de martor și specialist.

La 11 noiembrie, CSP a dat undă verde cererii de evaluare a lui Stoianoglo, înaintată de Maia Sandu. Inga Furtună și Eduard Varzar au fost desemnați ca membri din partea CSP pentru Comisia de evaluare, pentru a participa la elaborarea conceputului.

Președinta Maia Sandu a depus la Consiliul Superior al Procurorilor o sesizare prin care a cerut evaluarea activității Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, după ce a văzut că cei de la Consiliu nu au făcut acest pas. Întrebată de ce a venit atât de târziu această sesizare, Sandu a menționat că în luna octombrie „criza gazelor i-a ținut ocupați pe toți”. „Instituțiile statului implicate în lupta anticorupție trebuie să acționeze ferm, după lege, și să țină cont de așteptările societății”, a menționat șefa statului.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a rămas în arest la domiciliu pe 15 octombrie. Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins atât recursul avocaților cât și pe cel al procurorilor.

Alexandr Stoianoglo a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile pe 8 octombrie. În aceeași seară, Procurorul General suspendat a declarat ce voia să zică la briefingul de presă, înainte de reținere.

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a fost reținut de ofițeri SIS, pe 5 octombrie, cu doar câteva minute înainte de un briefing anunțat de către acesta pentru ora 18:00. Asta ca urmare a unei sesizări depuse la CSP de un deputat PAS, distribuită spre examinare procurorului Victor Furtună, cel care l-a anchetat anterior și pe Nicolae Chitoroagă.

Procurorul General a spus că acțiunile sunt o răzbunare din partea Maiei Sandu și că „revenim la stat capturat”.

Cu o zi înainte de reținere, Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, a făcut publice secvențe din corespondența fostului șef al procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și înalți funcționari, printre care și consilierul Maiei Sandu, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Potrivit acestora, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a consultat guvernarea PAS din 2019. Mai mult, Stoianoglo spune că a fost presat să abandoneze un episod important din „furtul miliardului”, fiind vorba despre tranzacțiile ce vizează Victoriabank.

Războiul dintre Stoianoglo și noua guvernare a luat amploare imediat după alegerile parlamentare. Noul ministru al Justiției a elaborat și prezentat un proiect de lege, după mai multe solicitări către Procurorul General de a-și da demisia din funcție, lucru care nu s-a întâmplat. Modificările au stabilit mai mulți pași, printre care evaluarea și demiterea acestuia, dar și suspendarea din funcție, dacă este urmărit penal.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că e gata de evaluare și nu are motive să demisioneze, doar dacă solicitările „nu ar veni pentru faptul că este găgăuz”.


Pub