Votat în lectură finală: Parlamentarii au făcut rectificări la buget, pentru a închide datoria față de Gazprom

Deputații au votat astăzi în lectura finală, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița. Astfel, 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom vor fi oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom. Proiectul a fost susținut de către 60 de deputați.

Foto: UNIMEDIA

Veniturile bugetului de stat au fost majorate cu 767,8 milioane de lei – până la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – până la 57 654,3 miliarde de lei. Deficitul bugetar s-a diminuat cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.

Cheltuielile au fost modificate în legătură cu instituirea alocațiilor suplimentare acordate populației în scopul depășirii consecințelor stării de urgență în sectorul energetic, dar și ca urmare a majorării ajutorului pentru perioada rece a anului și creșterii numărului de familii beneficiare.

Modificările operate la sursele de finanțare a deficitului bugetului de stat includ mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al SA ”Energocom” cu 1,7 miliarde de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a explicat în plenul Parlamentului că această modificare urmărește două scopuri.

Primul este îndeplinirea condițiilor impuse de compania rusă ”Gazprom” față de ”Moldova-Gaz” SA în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și susținerii capacității de achitare a consumului.

Totodată, modificarea se face pentru întărirea situației de la ”Termoelectrica” SA care, de asemenea, face parte din complexul energetic și contribuie semnificativ la menținerea securității energetice a țării.

1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat pentru compania Energocom vor fi oferite MoldovaGaz pentru a achita datoria către Gazprom. Despre asta a anunțat ministrul, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a mai menționat că „regretă faptul că Gazprom” a decis să notifice Moldova în așa fel.

Gazprom a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată până vineri, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

Andrei Spînu a anunțat că Moldova va expedia o scrisoare Gazprom-ului, prin care va da asigurări că banii pentru consumul de gaze vor fi achitați la sfârșitul acestei săptămâni.

Gazprom a avertizat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri livrările de gaze naturale, dacă nu achită datoriile în 48 de ore.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat notificarea și a precizat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei - bani pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.

Minsitrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat, pe 23 noiembrie că datoria pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie urma să fie achitată până la data de 20 noiembrie. „Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 milioane dolari SUA. Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor”, a declarat Spînu.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.



Pub