Tariful la călătorie, majorat până la 1 leu/km sau „vom merge cu căruțele”. Transportatorii anunță grevă generală, dacă nu vor fi auziți

Transportatorii care protestează, astăzi, în fața Guvernului, susțin că majorarea tarifului pentru călătorii este inevitabilă, însă în ce măsură va crește prețul pentru călători depinde atât de Ministerul Infrastructurii, cât și de Agenția Națională Transport Auto. Astfel, potrivit președintelui Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa, noul tarif ar putea fi până de la cel puțin 75 de bani până la 1 leu per kilometru, în funcție de facilitățile pe care vor fi de acord să le ofere autoritățile.

Foto: Colaj UNIMEDIA

Transportatorii declară că i-a „ajuns cuțitul la os” și că nu mai pot lucra în condițiile în care totul se scumpește, inclusiv carburanții, crește costul asigurărilor, prețul pieselor de schimb pentru mașini, iar tariful pentru călătorie rămâne neschimbat. Ei cer de la Ministerul Infrastructurii facilități, pentru a nu pune pe umerii cetățenilor majorarea costului unei călătorii cu microbuzul și declară că au fost ignorați de autorități până în prezent.

„Vedem că gazul s-a scumpit, pentru toți noi, prețul acestuia va fi de circa 6 miliarde de lei timp de 1 an. Produsele petroliere s-au scumpit, R. Moldova va mai scoate din buzunare încă 5-6 miliarde de lei pentru a satisface și acele pofte. Produsele alimentare s-au scumpit, medicamentele la fel, acestea două depășesc cumulativ scumpirile la gaz și produsele petroliere. În cazul în care crește tariful la transport, cu cât se vor majora cheltuielile pentru țară? Cu circa 100-120 milioane de lei. Ne punem întrebarea: de ce acele scumpiri de miliarde trec așa ușor și găsesc explicații în clădirea Guvernului, că așa e regula și chiar ni s-a spus că trebuie să ne obișnuim cu scumpirile... însă o scumpire care, da, va influența călătorul, dar care este mult mai mică se apreciază precum că transportatorii sunt contra poporului? Nu putem tolera această demagocie”, a spus președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa.

Transportatorii au așteptat că vor fi invitați la discuții la Minister, atunci când au anunțat protestul. „Ne-am gândit că ne vor spune: veniți să discutăm. Voi ați propus aceste calcule, noi vă dăm, de exemplu, instrumentul cu accizul, micșorăm din calcul, vă mai dăm alte facilități, mai micșorăm și poate mărim tariful cu 10-15, până la 20 de bănuți. Așa se poate, dar în cazul în care nimic nu se face, vom cere, într-adevăr, dublarea”, a menționat Oleg Alexa.

Acesta susține că deja este târziu să se vorbească despre faptul că majorarea tarifului pentru călătorii ar putea fi evitată: „De majorare va fi nevoie, dar e una să majorezi de la 60 la 75 de bani și alta să majorezi la 1leu. Dacă ANTA își face treaba, pe partea luptei cu transportul ilicit de pasageri, majorarea va fi mai mică. Dar scumpirea benzinei, motorinei nu o mai putem anula”.

„Dacă va avea loc majorarea, pasagerul mai poate spera că acest serviciu va exista în continuare, 25% din curse deja nu sunt. Dacă situația va continua, în februarie vom ajunge la o situație catastrofală, în care ministerul nu va mai avea capacitatea, prin instrumente tarifare, să readucă serviciul în funcțiune”, a conchis președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto.



Astăzi, transportatori din toată țara protestează în fața Guvernului. Aceștia se arată nemulțumiți de faptul că Ministerul Infrastructurii a refuzat solicitarea de majorare a tarifelor pentru călătorii și că nu ia atitudine față de „schemele de corupție” pe care le-au prezentat instituției. Șoferii se plâng că au salarii mici și că sunt „terorizați de poliție și ANTA”, iar administratorii susțin că din cauza scumpirilor, nu pot achita salariile și întreține mașinile. Totodată, ei acuză ANTA că în loc să îi susțină, ar proteja în continuare schemele de corupție deja existente de ani buni, iar autoritățile „se fac că plouă”.


Pub