De trei ori au dat foc casei lui Sadoveanu din București. Minunata vilă în stil brâncovenesc nu mai are acoperiș și e scrum pe jumătate

Vila în care Mihail Sadoveanu a scris „Baltagul" și „Frații Jderi" a fost incendiată pentru a treia oară. Se află pe strada Barbu Delavrancea din București, nr 57, central, în zonă protejată, și face parte din faimoasa parcelare a Clucerului - sau parcelarea Boerescu-Delavrancea, proiect antebelic al arhitectului Ioan D. Trăjănescu. E o zonă cu case construite doar în stil neoromânesc. Miza? Aproape 800 mp de teren în inima Bucureștiului.

Foto: 112patrimoniu.ro

Cum a fost scoasă clădirea de pe Lista Monumentelor Istorice și ce mai poate veni pentru ea după pârjol, afli dintr-un reportaj realizat de b365.ro

Plăcuța cu „Aici a locuit Mihail Sadoveanu” a dispărut, apoi Vila a fost incendiată, în special între Crăciun și Revelion

De ani buni, imobilul din strada Delavrancea 47, ZCP 58, parcelarea Clucerului, se degradează treptat. Aflat în spatele Școlii Gimnaziale „Pia Brătianu”, imobilul cu terasă cu coloane reprezentând o interpretare elegantă a tipicului parcelării respective, avea pe fațadă, la intrare, o placă de marmură pe care scria „Aici a locuit scriitorul Mihai Sadoveanu”. A fost retrocedat în stare bună în anii ’90, iar după ce mai întâi a dispărut placa memorială, casa s-a degradat treptat și a fost incendiată în trei rânduri, îndeosebi între Crăciun și Revelion.

Acoperită cu vegetație spontană, pierzând acoperișul și o parte din planșee, casa rezistă totuși neașteptat de bine intemperiilor și vandalismului la care a fost supusă, păstrând câteva detalii cu adevărat speciale pentru perioada în care a fost construită.

Recent a fost curățată de vegetația spontană și riscă să fie demolată. Reprezintă un pericolul sanitar, se află în spatele unei școli.

Dorothee Hasnaș, arhitect: „În cazul Casei Sadoveanu am trimis adrese oficiale Poliției locale sector 1, Muzeului Literaturii, Direcției de Cultură și Primăriei sectorului 1. Am primit răspuns doar de la Muzeul Literaturii care ne-a comunicat că imobilul nu se află în patrimoniul său. Dacă Vila Sadoveanu a fost declasată, înseamnă că au fost interese acolo, mai ales că ea este una cu mult mai specială decât vecinele sale din aceeași parcelare. Poliția locală are datoria să se ducă la față locului, să vadă degradarea, să facă o constatare, pentru că imobilul se află într-o zona protejată, de mare importantă pentru București”.


„Profirița”, fata lui Sadoveanu a fost chiriașă în casa în care-a locuit până la retrocedare

În Vila în care s-a mutat familia Sadoveanu când a venit în București, în anii ’30, a locuit Profira Sadoveanu, fiica scriitorului. „Profirița”, cea care i-a fost secretară, corectoare, bibliotecară, umbra devotată a tatălui ei. A locuit în casa de pe strada Delavrancea în anii comunismului cu chirie și a murit în sărăcie în anul 2003, într-un apartament din Berceni. A fost înmormântată la Cimitirul Străulești 2. Clădirea Sadoveanu a fost naționalizată prin Decretul 92 din anul 1950.

Primarul Viorel Lis a restituit casa monument istoric proprietarei de drept, în anul 1997

Pe lista imobilelor luate cu japca de comuniști, la poziția 3558, am găsit numele unui anume domn Victor Huch căruia i-au fost confiscate două case, una pe Intrarea Știrbey Vodă nr 4 și alta pe Barbu Delavrancea 47, cea care face astăzi conținutul acestui articol. După 1990, imobilul a fost clasat drept „Casă Memorială” și a trecut în responsabilitatea Ministerului Culturii. În anul 1997, vila i-a fost restituită doamnei Ruxandra Ioana Huch, proprietara de drept a imobilului, în baza dispoziției Primarului General al PMB, Viorel Lis, cu nr. 1537 din 13.10.1997. „Primarul General dispune: Art 1. Restituie în proprietatea doamnei Huch Ruxandra Ioana imobilul situat în strada Barbu Delavrancea nr.47, sector 1, compus din casă, garaj și teren cu suprafață de 788,10 mp”.


Pub