„Vremuri bune pentru guvernanți, vremuri grele pentru cetățeni”. Partidul „Șor” critică dur proiectul legii bugetului de stat pentru 2022

Fracțiunea Partidului „Șor” critică dur proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022, supus dezbaterilor în Parlament, în prima lectură. Potrivit deputatului Denis Ulanov, modul în care guvernanții au ales să distribuie banii publici reprezintă o adevărată bătaie de joc față de cetățeni.

Foto: partidulsor.md

În luarea sa de cuvânt, de la tribuna centrală a Parlamentului, deputatul a atras atenția asupra presupuselor majorări salariale, prevăzute în proiect și a menționat că de ele se vor bucura înalții demnitari, mai puțin cetățenii. „M-am bucurat să văd că ați prevăzut niște bani pentru majorarea salariilor în 2022, dar la o privire mai atentă, am descoperit că, aceste majorări vă vizează mai mult pe voi și pe demnitarii acestui stat pe care l-ați adus în prag de faliment și nicidecum pe cetățeni care chiar o duc greu. Or, majorările mizere pentru unele categorii vor efectiv înghițite de inflația prognozată de 15%. Altfel spus, de majorări salariale vor beneficia doar înalții demnitari, în timp ce oamenii de rând vor primi, dimpotrivă mai puțin”, a declarat Ulanov.

În context, deputatul a adus și câteva exemple. „Salariul unui educator, de pildă, va crește cu aproximativ 300 de lei, învățătorii vor primi cu 316 lei în plus, în timp ce președintele țării și președintele Parlamentului vor primi cu 1500 lei mai mult. Păi nu erați voi cei care vă revoltați, în campania electorală, de această discrepanță între salariile demnitarilor și cele ale cetățenilor simpli? Ca acum să creșteți și mai mult această discrepanță?”, a întrebat deputatul Partidului „Șor”.

În aceeași ordine de idei, Denis Ulanov a atras atenția și asupra faptului că, în loc să investească bani în domenii vitale, guvernarea a mărit bugetul alocat partidelor politice. „Bugetul pentru anul 2022 prevede o majorare cu circa opt milioane de lei a sumei alocate pentru finanțarea din buget a partidelor politice. Scopul acestei majorări este evident – PAS, care are cei mai mulți deputați în Parlament, va beneficia de și mai mulți bani din scoși din buzunarele cetățenilor”, a precizat parlamentarul, amintind că, între timp, guvernarea i-a lipsit pe bătrâni de posibilitatea de a le fi indexată pensia de două ori pe an, iar acum fac tot posibilul să majoreze și vârsta de pensionare.

„În forma actuală a proiectului de buget, fondul de susținere a populației va primi în 2022 cu circa 11 milioane de lei mai puțin decât în 2021. Mijloacele acestui fond sunt utilizate pentru acordarea ajutorului pentru cele mai vulnerabile categorii ale populației. Chiar și cantinele sociale se finanțează din aceste mijloace. Pe lângă toate acestea, ați prevăzut împrumuturi de circa 15 miliarde de lei, că acesta este deficitul bugetar. Altfel spus, după ce ne-ați înglodat până în gât în datorii, ați decis să ne îndatorați și mai mult”, a menționat Denis Ulanov.

Potrivit lui, fracțiunea Partidului „Șor” va veni, în următoarele zile, cu o serie de amendamente la acest proiect, pentru a corecta aceste nedreptăți. „Sperăm ca măcar în cel de-al 12-lea ceas, vă veți trezi la realitate și vă veți da seama pe ce lume trăiți”, a conchis Denis Ulanov.



Pub