Durleșteanu, către Budianschi: Folosiți Energocom pentru a achita datoriile „incerte” ale Termoelectrica, iar ulterior, tot ce nu se va încasa se va uita

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, susține că prin discursul de astăzi în Parlament, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a dat de înțeles că „datoriile Termoelectrica față de Moldovagaz sunt „datorii incerte” și că vor folosi Energocom, prin majorare de capital, pentru că ulterior, tot ce NU se va încasa se va "UITA"!” Acuzațiile vin în contextul în care deputații au votat astăzi, în lectura finală, modificarea Legii bugetului de stat pentru anul curent, la cererea Prim-ministrei Natalia Gavrilița, astfel încât 1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat prin compania Energocom să fie oferite Moldovagaz pentru a achita datoria către Gazprom. 

Foto: Colaj UNIMEDIA
„Domnule Budianschi, am ascultat discursul d-voastră de astăzi în plenul Parlamentului și am înțeles că sunteți un pic finanțist, un pic risk manager, un pic specialist în "debt management” și tranzacționist.
Este jalnic să privești cum explicați tranzacția de majorare a capitalului în SA Energocom cu suma de 1,4 mlrd. lei pentru acoperirea deficitului de lichiditate a Moldovagaz, în scopul închiderii găurii de plăti către Gazprom.
Vă rog, d-le ministru, să priviți atent propriul discurs din Parlament.
D-voastră afirmați că Energocom este implicat în tranzacție pentru a rezolva problema de "cash flow" la Moldovagaz. Energocom urmează, ulterior, să încaseze de la Termoelectrica această creanță incertă.
Iar la sfârșit de discurs, ați menționat că banii nu au fost transferați la Termoelectrica pe motiv că nu există siguranță dacă banii vor fi încasați de Moldovagaz.
Deci, este clar!
Datoriile Termoelectrica către Moldovagaz sunt „datorii incerte” și folosiți Energocom, prin majorare de capital, ca ulterior tot ce NU se va încasa se va "UITA"!
Good luck la tranzacție și succes în fața procurorilor!”, a scris Mariana Durleșteanu, pe pagina sa de Facebook.

Modificările operate la sursele de finanțare a deficitului bugetului de stat includ mijloace financiare pentru majorarea capitalului social al SA ”Energocom” cu 1,7 miliarde de lei, în scopul asigurării măsurilor în vederea procurării de gaze naturale pentru acoperirea deficitului și pentru consumul curent.

Ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a explicat în plenul Parlamentului că această modificare urmărește două scopuri.

Primul este îndeplinirea condițiilor impuse de compania rusă ”Gazprom” față de ”Moldova-Gaz”, în vederea evitării deconectării de la sursa de aprovizionare a Republicii Moldova cu gaze naturale și susținerii capacității de achitare a consumului.

Totodată, modificarea se face pentru întărirea situației de la ”Termoelectrica” SA, care, de asemenea, „face parte din complexul energetic și contribuie semnificativ la menținerea securității energetice a țării”.

1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat pentru compania Energocom vor fi oferite MoldovaGaz pentru a achita datoria către Gazprom. Despre aceasta a anunțat ministrul, Andrei Spînu, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a mai menționat că „regretă faptul că Gazprom” a decis să notifice Moldova în așa fel.

Gazprom a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată până vineri, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

Andrei Spînu a anunțat că Moldova va expedia o scrisoare Gazprom-ului, prin care va da asigurări că banii pentru consumul de gaze vor fi achitați la sfârșitul acestei săptămâni.

Gazprom a avertizat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri livrările de gaze naturale, dacă nu achită datoriile în 48 de ore.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat notificarea și a precizat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei - bani pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.

Minsitrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat, pe 23 noiembrie că datoria pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie urma să fie achitată până la data de 20 noiembrie. „Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 milioane dolari SUA. Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor”, a declarat Spînu.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.


Pub