Expert: Procuratura trebui să ancheteze datoria de 1,4 mlrd de lei de la Termoelectrica. Soluția găsită, foarte proastă

25 Nov. 2021, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
25 Nov. 2021, 09:30 // Actual //  MD Bani

Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că datoria acumulată de compania Termoelectrica ar trebui să fie subiectul unei anchete a Procuraturii. Este vorba despre o sumă de 1,4 miliarde de lei, bani pe care Guvernul vrea să-i aloce companiei Energocom, care îi va oferi către Termoelectrica, pentru ca ultima să-și acopere datoriile, informează Realitatea.md.

„Eu parcă am un deja-vu din 2014, când la fel s-a dorit scoaterea unor sume de bani din buget și se spunea despre interesul poporului. Este nevoie de o anchetă să stabilim cum a fost posibil ca R Moldova să aibă un contract până în septembrie cu Gazprom, neprelungit. Să ne pomenim că achităm pentru gaz, chiar după formula nouă, mai mult cu 350 de dolari pentru mia de metri cubi, iar în final să avem o datorie nejustificată, creată în baza unei înțelegeri lipsă cu Gazprom.  Tărăgănarea a fost intenționată sau neintenționată, dar e o eroare, care a adus cel putin 37 mln de dolari prejudiciu. Acum soluția, care s-a găsit este, după mine, una extrem de proastă. Vă explic din ce cauză. Să dai la o întreprindere, care are atâtea probleme – cum e „Termoelectrica”, să dai banii fără a face anchetă de unde au apărut datoriile, cum s-au format, cine nu a achitat, cum s-a administrat. Noi mai mulți ani în urmă, de la IDIS Viitorul, am realizat un raport, prin care am demonstrat zeci de modalități prin care se scot banii din această companie. Și se face acest lucru. Iar apoi acești bani ajung la Moldovagaz și sunt cu datorii. Iar cetățenii vor trebui să achite acele datorii prin tarife”, a declarat Veaceslav Ioniță în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul TVR Moldova.

În context, ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, a dat asigurări că cei de la Termoelectrica vor fi obligați să întoarcă banii împrumutați.

„Energocom va oferi acești bani către Termoelectrica, iar ulterior acești bani vor fi întorși. Și nu va fi acoperire financiară din partea statului, ci un împrumut. În acest sens, vom veni în Parlament pentru a modifica Bugetul de Stat, astfel încât să fie achitată această sumă. De fapt, suma a fost alocată în perioada stării excepționale, iar acum noi venim cu modificarea Legii Bugetului de Stat pentru a aduce în legalitate deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale”, a explicat Budianschi.

Realitatea amintește, că recent concernul rus Gazprom a anunțat că oferă termen limită pentru achitarea plății pentru consumul gazului natural până la 26 octombrie. Între timp, s-a decis ca să fie acoperită datoria companiei Termoelectrica față de Moldovagaz, pentru gazul utilizat. Termoelectrica a mai apărut recent în vizorul public, după ce șeful acestei instituții a ajuns pe mâna justiției, fiind acuzat de îmbogățire ilicită.

Realitatea Live

25 Apr. 2024, 20:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Apr. 2024, 20:28 // Actual //  Lupu Eduard

Moldovagaz urmează să solicite o reducere a tarifului pentru gazul natural, conform anunțului făcut de directorul companiei, Vadim Ceban, cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

Cererea va fi depusă mâine, pe data de 26 aprilie, la Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), în speranța de a aduce un beneficiu semnificativ consumatorilor finali. Cu toate acestea, Ceban nu a oferit detalii precise în legătură cu mărimea estimată a reducerii tarifului.

În data de 23 aprilie, membrul Consiliului Energocom, Alexandr Slusari declara că prețul gazului vândut de Energocom către Moldovagaz ar urma să fie între 300-350 dolari pentru mia de metri cubi, în luna mai.

Tariful la gaz pentru consumatorii casnici s-a redus cu 19,9%, la 14,47 cu TVA inclus, potrivit deciziei ANRE aprobată în cadrul ședinței de astăzi, 21 februarie.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău