Cazul soldatului gay. Ministerul Apărării nu a depistat dovezi de violență, hărțuire și tratament inuman

marin

Angelica Frolov a anunțat recent pe Facebook că Ministerul Apărării a venit cu o reacție pe marginea cazului lui Marin Pavlescu, tânărul soldat care a refuzat să se întoarcă în armată, deoarece alți soldați și ofițeri îl hărțuiau pe motiv de orientare sexuală.

„Am primit în sfârșit scrisoarea de la Ministerul Apărării. Pe scurt: nu au fost depistate dovezi a hărțuirii, tratamentului inuman, violenței fizice, verbale și psihologice. Dar, au stabilit că iubitul soldatului este minor (17 ani) și au trimis cazul la procuratură pentru a investiga această relație”, a notat Angelica Frolov.

Amintim că, recent, activista pentru drepturile persoanelor LGBTQ+ din Moldova, Angelica Frolov, a scris pe profilul ei de Facebook despre un caz în care tânăr gay este supus presiunii și hărțuirii. Marin este soldat, iar despre orientarea lui sexuală s-a aflat după ce acesta a împrumutat telefonul mobil de la un ofițer. Însă tânărul nu a știut că telefonul ofițerului înregistrează audio toate convorbirile. Astfel, discuția cu iubitul lui a fost ascultată, iar informația despre homosexualitatea tânărului a fost făcută publică.

Marin a înregistrat un mesaj video în care zicea că urma să se prezinte la ora 16.00 la unitatea militară, însă nu o va face pentru că: „În ultimele șase luni, am fost supus hărțuirii în unitatea militară din motiv că sunt gay. Astfel, am decis să nu mă întorc. Sunt pe deplin conștient că acțiunile mele vor fi apreciate ca dezertare. Îmi asum răspunderea pentru posibila pedeapsă, inclusiv cu închisoare, dacă judecătorul va considera necesar să mi-o aplice. Eu îmi datorez, în primul rând mie, respect și o șansă la fericire. Am realizat serviciul militar din aprilie 2021, până la ieșirea în concediu. În acest timp, am făcut cu greu față tratamentului degradant și umilitor la care am fost supus zilnic, inclusiv de conducere. Sunt gata să mă prezint cu avocatul ales la prima citație a organelor de drept”, a spus Marin.

Ministerul Apărării a declarat că nu tolerează discriminarea de orice fel și a anunțat că a deschis o anchetă internă pentru a elucida toate circumstanțele.

Ulterior Maia Sandu a declarat că va discuta acest caz cu Ministerul Apărării. „Voi întreba care este reacția ministerului și ce fac ei ca pentru viitor aceste lucruri să nu se mai întâmple. Noi respectăm drepturile tuturor cetățenilor și ar trebui să ne asigurăm că mai întâi de toate instituțiile de stat să respectă aceste drepturi. La momentul de față, lucrăm la un proiect de reformare a armatei. Ulterior voi anunța ce schimbări avem”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente