image
Sursa foto: jurnal.md

Procuratura Generală va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de SIS în privința lui Musteață și Cernat

Procuratura va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de Serviciul de Informații și Securitate în privința magistraților Dorel Musteață și Nina Cernat.

„Ținând cont de apariția în spațiul public a unei note informative emise la 28 ianuarie 2020 de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, adresată Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășesc substanțial mijloacele și veniturile declarate, Procuratura informează opinia publică că, în rezultatul verificărilor efectuate s-a constatat că, nota informativă menționată supra nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent. În contextul acestei constatări, nu este cunoscut în ce circumstanțe domnul Alexandr Stoianoglo a primit nota respectivă de la angajații SIS și cum a gestionat această informație”, informează Procuratura.

Procuratura Generală informează că examinează circumstanțele expuse în nota informativă a Serviciului de Informații și Securitate din 28 ianuarie 2020, ce îi vizează pe magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat prin prisma elementelor infracțiunii de îmbogățire ilicită.

Amintim că președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteață, și membra CSM, Nina Cernat, au fost vizați într-o notă informativă a SIS către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, încă în ianuarie 2020. În documentul publicat de fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, ex-deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, se vorbește despre bănuieli de îmbogățire ilicită, dar și despre încrengături dubioase.

„În procesul investigațiilor privind factorii de risc și vulnerabilitățile sistemului judecătoresc, a fost sesizat un caracter disproporționat al situației materiale reale a membrilor CSM Dorel Musteață și Nina Cernat, inclusiv a rudelor apropiate, în raport cu veniturile declarate. (...) Cu titlu de informație: Nina Cernat a figurat o perioadă îndelungată în informații ca legătură/factor de protecție a lui Veaceslav Platon. (...) Diferențele esențiale dintre proprietățile și cheltuielile efective ale membrilor vizați ai CSM, în special cu disimulare prin intermediul rudelor apropiate, în raport cu toate veniturile declarate, constituie indiciu al îmbogățirii ilicite”, se spune în nota SIS.

Noutăţile partenerilor

comentarii: