Un nou dosar penal pe numele lui Damir, trimis în judecată. Ar fi șantajat și amenințat șeful unei agenții imobiliare

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis, astăzi, 24 noiembrie în judecată dosarul de învinuire al președintelui asociației FEA în comiterea infracțiunilor de șantaj și amestec în înfăptuirea justiției, în privința conducătorului unei agenții imobiliare.

Foto: UNIMEDIA

„În cadrul urmăririi penale efectuate de comun cu ofițerii SIS, procurorii PCCOCS au examinat sesizarea avocatului conducătorului agenției imobiliare, precum și alte probe în acest sens, care relevă caracterul penal al faptelor inculpatului. Mai exact, acesta avea calitatea de învinuit într-o cauză penală, în care victimei îi era recunoscută cauzarea de către inculpat a unui prejudiciu material.

Însă, în scopul eludării răspunderii penale, acesta a apelat la metode ilegale. Astfel, acesta a șantajat victima prin intermediul avocatului, cu amenințări de răfuială fizică împotriva sa și a familiei acesteia, în stilul anilor ’90, pentru ca să-și retragă plângerea și pretențiile.

Totodată, prin aceste acțiuni de șantaj au fost comise fapte de natură să împiedice cercetarea obiectivă a cauzei penale vizate, pentru a opri deferirea acesteia justiției.

Conform prevederilor legale, inculpatul se consideră nevinovat până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale” se arată în comunicatul emis de PCCOCS.

Juristul Nicolae Eșanu a venit cu un comentariu după ce Comisia Juridică Numiri și Imunități a decis să aprobe candidatura lui Dorel Musteață la funcția de judecător la CSJ. „Mă întreb cum asta este posibil, în condițiile în care articolul 20 alin. 3/2 din Legea cu privire la CSM interzice în mod expres acest lucru”, a scris Eșanu, astăzi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Ulterior, președinta Comisiei parlamentare Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate, a venit cu unele explicații.

Și fostul deputat, Dinu Plîngău, a criticat avizul Comisiei Numiri și Imunități privind numirea președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, la CSJ. „Asta-i reforma justiției?”, se întreabă acesta.

Președintele interimar al CSM va fi propus Parlamentului pentru a fi numit judecător la Curtea Supremă de Justiție. Comisia Juridică Numiri și Imunități i-a aprobat astăzi candidatura.

În luna iunie, CSM a decis ca Dorel Musteață să asigure interimatul funcției de președinte al Consiliului.

Anterior, acesta a fost și membru al Consiliului Institutului Național al Justiției

În 2018, CSM a propus Parlamentului Republicii Moldova numirea domnului Musteață Dorel în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție, până la atingerea plafonului de vârstă – 65 de ani.

Dorel Musteață este membru al CSM începând cu 7 octombrie 2018.

Dorin Damir a rămas în arest după ce Curtea de Apel Chișinău a respins demersul avocatului președintelui FEA și a menținut arestul preventiv solicitat de procurorul PCCOCS și dispus de Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana.

Dorin Damir și alte două persoane, printre care șeful Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru, au primit câte 30 de zile de arest preventiv.


Pub