(video) Ministerul Sănătății inițiază administrarea dozei trei de vaccin anti-Covid. Ce vor face cei care s-au imunizat cu Johnson

Administrarea celei de-a treia doză de vaccin contra Covid-19, ar putea începe de luni, 29 noiembrie. Doza suplimentară reprezintă o doză adițională, fiind vorba de o a treia doză, care se administrează persoanelor sever imuno-compromise, ca parte extinsă a schemei primare de vaccinare. Despre aceasta a anunțat secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul unei conferințe de presă.

Foto: UNIMEDIA

„Anunțăm introducerea sau aplicarea dozei suplimentare și dozei booster de vaccin împotriva Covid-19 pentru populația din Republica Moldova. În primul rând este foarte important să diferențiem doza suplimentară de vaccin împotriva Covid-19 și doza booster, deci care sunt diferenţiile. Doza suplimentară de vaccin reprezintă o doză adițională, în mare parte vorbim de doza 3, administrată persoanelor sever imuno-compromise ca parte extinsă a schemei primare de vaccinare, deci în cazul dat ne referim la persoanele a căror sistemul de apărare nu este suficient de puternic și pentru aceste persoane există astăzi dovezi, există evidență că după aplicarea a două doze de vaccin conform schemei primare ei nu dezvoltă un răspuns imun, sufiecient de puternic ca să asigure această protecție.

Doza 3, ca doză suplimentară se administrează la un interval de 28 de zile până la 3 luni, după finisarea schemei primare de vaccinare, după doza 2 de vaccin, la interval de 28 de zile minim se administrează această doză suplimentară. Această doză se efectuează doar la recomandarea medicului și avem schemele clar stabilite pentru administrarea dozei suplimentare, se realizează la fel ca a doua doză”, a declarat secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.

Atstfel, de doza trei de vaccin contra Covid pot beneficia categoriile de persoane cu imunodificiențe, pacienți oncologici aflați în tratament la chimioterapie, pacienții post-transplant de organe, pacienți cu imuno-dificiențe severe, pacienți infectați cu hiv-SIDA în orice stadiu cu sau fara tratament și un șir de persoane care urmează tratament cu imuno-supresive.

„Referitor la administrarea vaccinului în rândul tinerilor, această categorie de persoană prezintă un risc redus de a dezvolta formele severe de Covid sau ducerea la deces. Pentru acestea persoane nu există deocamdată recomandări pentru administrarea dozei booster”, a mai menționat Nicolaescu.

Pentru vaccinul Johnson, doza booster se va administra după două luni de la administrarea primei doze. Persoanele eligibile pentru doza booster sunt persoanele cu vârsta peste 60 de ani, persoanele adulte, peste 18 ani care prezintă comorbidități, categoriile profesionale angajați medicali, angajații din farmacii, persoanele din centrele de plasament, asistenți sociali, personalul din educație, polițiști.



Pub