ASP anunță lansarea pașapoartelor de tip nou, „ce nu vor putea fi falsificate”. Cum vor arăta acestea

Începând cu toamna anului viitor, moldovenii vor avea pașapoarte de tip nou. Anunțul a fost făcut de șeful ASP, Mircea Eșanu, care a explicat ce modificări vor fi operate și din ce motive s-a luat această decizie.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit directorului ASP, instituția va trece la o nouă tehnologie, pentru a produce pașapoarte de tip policarbonat, care vor fi și mai sigure: „Avem suficiente blanchete până în toamna anului viitor. Tot atunci anticipăm să punem pe roate noul mecanism, pentru că softul trebuie programat, echipamentele furnizate și blanchetele sunt elemente specifice de securitate și durează până se produce prima partidă. Suntem siguri că în toamna anului viitor vom veni cu noile pașapoarte”.

Mircea Eșanu a explicat și cum vor arăta pașapoartele de tip nou: „Noi vom păstra o bună parte din elementele pașaportului existent, tocmai pentru a nu complica procedura de design. Vom păstra paleta de culori utilizată actualmente. Practic, intervenim doar în fișa în care sunt imprimate sau personalizate fotografia cetățeanului, datele, numele, prenumele, anul nașterii, data valabilității. Acest element nu va mai fi pe suport de hârtie cu o peliculă de protecție, ci va fi unul de tip policarbonat. Deținătorii pașapoartelor românești știu despre ce vorbim. Astăzi avem suport din hârtie, el urmează să fie din plastic în partea care ține de personalizare”.

Șeful ASP a menționat motivele din care s-a luat decizia de a schimba tehnologia de producere a pașapoartelor: „În primul rând, expiră contractul existent. De asemenea, sunt cerințe mondiale, noi de 16 ani folosim această tehnologie, încet încet devine depășită. Echipamentele de acest tip sunt destul de accesibile în lume și sunt cazuri când pașapoartele noastre sunt trimise pentru verificări - se falsifică astfel de documente. Pașapoartele de tip policarbonat reduc la zero posibilitatea de falsificare a acestor tipuri de documente. Totodată, Organizația Internațională pentru Aviație Civilă, parte a Națiunilor Unite, cea care dă tonul pe cerințele de securitate pentru documentele de călătorie, periodic, într-un ciclu de 4-5 ani, crește criteriile sau elementele de securitate pe care statele trebuie să le întrunească atunci când emit astfel de acte.  Astfel, noi vedem o oportunitate de a scăpa de schemele prezente prin vechea tehnologie și, pe de altă parte, să fim în rând cu vecinii noștri și cu majoritatea țărilor europene, care deja emit astfel de pașapoarte”.

Tot astăzi, Mircea Eșanu a anunțat că perfectarea noilor pașapoarte va costa cu circa 200 de lei mai puțin.


Pub