Gazprom a primit scrisoarea lui Spînu și „face o excepție” pentru Moldova. Va aștepta plata datoriilor până vineri

Astăzi expiră termenul de 48 de ore dat de Gazprom companiei Moldovagaz, pentru a-și achita datoriile, dacă vrea să evite sistarea livrărilor de gaze naturale. Însă banii așa și nu au ajuns pe conturile furnizorului rus. Anunțul a fost făcut de reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, scrie gazeta.ru. Câteva ore mai târziu, Gazprom a anunțat că a decis să facă o excepție pentru Moldova și acceptat extinderea termenului limită de plată până vineri, la solicitarea autorităților de la Chișinău.

Foto:

Reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că a primit scrisoarea autorităților de la Chișinău și concernul rus a acceptat solicitarea, în calitate de excepție, datoria urmând a fi plătită până pe 26 noiembrie. „Guvernul RM a solicitat să nu sistăm livrarea gazului, începând cu ziua de astăzi. Totodată, partea moldovenească recunoaște în totalitate că solicitările Gazprom sunt absolut întemeiate și legale și își ia angajamentul să plătească datoriile vineri, 26 noiembrie. Gazprom a acceptat rugămintea, dând dovadă de înțelegere față de situația grea cu care se pot confrunta cetățenii R. Moldova. În același timp, Gazprom are încredere că partea moldovenească își varespecta obligațiunile. Contractele trebuiesc respectate”, a precizat Kuprianov.


Viceprim-ministrul Andrei Spînu a informat, după ședința Guvernului, prin intermediul paginii sale de Facebook, că a primit răspuns de ka Gazprom.

Ieri, ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a

Ieri, Andrei Spînu a anunțat că Moldova va expedia o scrisoare Gazprom-ului, prin care va da asigurări că banii pentru consumul de gaze vor fi achitați la sfârșitul acestei săptămâni.

„Vom vedea care va fi reacția Gazpromului. Nu există nici un motiv rezonabil și rațional ca începând cu ziua de joi să nu primim livrările de gaz, nu este nici un motiv în acest sens, dar vom vedea. Am trimis scrisoarea și mâine vom avea discuții suplimentare și vom vedea care este poziția Gazpromului. Este un pic regretabil faptul pentru ceea ce s-a întâmplat, dar sunt sigur că vom depăși această situație. Joi se va vota în Parlament modificarea la buget și vineri se vor aloca banii, iar problema va fi depășită”, a explicat Andrei Spînu.

Gazprom a avertizat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri livrările de gaze naturale, dacă nu achită datoriile în 48 de ore.

Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, a confirmat notificarea și a precizat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei - bani pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.

Minsitrul Infrastructurii, Andrei Spînu a anunțat, pe 23 noiembrie că datoria pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie urma să fie achitată până la data de 20 noiembrie. „Această formulă de achitare pentru gaze este parte a contractului de bază între MoldovaGaz și Gazprom și nu este o condiționalitate nouă. La moment această datorie constituie 74 278 446,91 milioane dolari SUA. Guvernul este în discuții pentru a identifica soluții și a garanta livrarea gazelor”, a declarat Spînu.

Contractul între Gazprom și Moldova-Gaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldova-Gaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.


Pub