(doc) Durleșteanu: Care e argumentarea PAS în creșterea unui nou „monstru” similar MoldovaGaz? Se risipește banul public

Fosta ministră a Finanțelor, Mariana Durleșteanu, și-a manifestat nemulțumirea față de „cum guvernarea PAS cheltuie banul public”. Aceasta a ținut să menționeze că după ce capitalul Energocom a fost majorat în noiembrie cu 307 216 000 lei, mâine, „majoritatea parlamentară va aproba alocarea sumei de 1,4 mlrd. lei către Energocom”. „Energocom va achita datoria cesionată către MoldovaGaz, iar MoldovaGaz, parțial, va închide gaura financiară față de Gazprom. Astfel se risipesc banii cetățenilor Republicii Moldova”, susține Durleșteanu.

Foto: Fb/ Mariana Durleșteanu

„Astfel se risipesc banii cetățenilor Republicii Moldova.

Au majorat capitalul Societății Energocom cu 307 216 000 lei.

Este suma achitată pentru achiziția gazelor naturale în octombrie 2021 din surse alternative.

Care este argumentarea sau justificarea din partea conducerii pentru creșterea încă a unui “monstru” în paralel cu Moldovagaz?

Mâine urmează faza a doua.

Majoritatea parlamentară va aproba în Parlament alocarea sumei de 1,4 mlrd. lei către Energocom.

Energocom va achita datoria cesionată către MoldovaGaz, iar MoldovaGaz, parțial, va închide gaura financiară față de Gazprom.

Astfel se risipesc banii cetățenilor Republicii Moldova.

Lipsă de viziune, lipsă de strategie, management prost, iresponsabilitate și ignorarea consecințelor negative pentru sistemul de stat, pentru oamenii care locuiesc aici.

Bravo!

Eficienți guvernanți avem!”, a scris fosta ministră pe rețele.

„Când Gazpromul a preluat pachetul 51% în MoldovaGaz tot au anulat gaura financiară în lanț a CET-urilor și celor datornici prin Parlament. Și iar am ajuns unde am ajuns”, a mai menționat Durleșteanu.


1,4 miliarde de lei alocate din bugetul de stat pentru compania Energocom vor fi oferite MoldovaGaz pentru a achita datoria către Gazprom. Despre asta a anunțat ministrul, Andrei Spînu, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a mai menționat că „regretă faptul că Gazprom” a decis să notifice Moldova în așa fel.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a venit cu unele precizări după ce ieri Gazprom a notificat Moldova să achite datoria în 48 de ore pentru a nu rămâne fără gaze naturale. Potrivit ministrului, ieri, la solicitarea Gazprom, a avut loc ședința Consiliului de Observatori al MoldovaGaz, singurul subiect al discuției fiind datoria curentă acumulată de MoldovaGaz pentru luna octombrie și avansul pentru noiembrie. Spînu spune că aceste sume urmau să fie achitate până la data de 20 noiembrie, însă până la acest moment, Moldovagaz nu găsit o soluție comercială pentru a stinge această datorie curentă.

Gazprom a avertizat Republica Moldova că va opri livrările de gaze naturale, dacă nu achită datoriile în 48 de ore.

Președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, a confirmat notificarea și a precizat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei - bani pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a confirmat că Moldova a primit o notificare pe datorii de la Gazprom. La fel și directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, care a menționat că datoria se ridică la 1,3 mlrd de lei, pentru gazul consumat în luna octombrie și 50% în noiembrie.

Contractul între Gazprom și MoldovaGaz a fost prelungit pe o perioadă de 5 ani utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.


Pub