Procurorii vor investiga notele SIS privind averile lui Dorel Musteață, „scurse” în presă și confirmate de securitate

Procuratura Generală a Republicii Moldova anunță că va investiga circumstanțele expuse în nota informativă emisă de Serviciul de Informații și Securitate, care a fost publicată de către Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari, „în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășesc substanțial mijloacele și veniturile declarate”.

Foto: UNIMEDIA
„Ținând cont de apariția în spațiul public a unei note informative emise la 28 ianuarie 2020 de către directorul Serviciului de Informații și Securitate, adresată Procurorului General suspendat, Alexandr Stoianoglo, în care se invocă pretinse acțiuni de dobândire de către magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat a bunurilor mobile și imobile, valoarea cărora depășesc substanțial mijloacele și veniturile declarate, Procuratura informează opinia publică că, în rezultatul verificărilor efectuate s-a constatat că, nota informativă menționată supra nu a fost înregistrată în registrele informaționale și/sau materiale ale Procuraturii în perioada 28 ianuarie 2020 până în prezent.

În contextul acestei constatări, nu este cunoscut în ce circumstanțe domnul Alexandr Stoianoglo a primit nota respectivă de la angajații SIS și cum a gestionat această informație.

Concomitent, informăm că în prezent Procuratura Generală în temeiul informației devenite cunoscute în sursele media, examinează circumstanțele expuse în nota informativă a Serviciului de Informații și Securitate din 28 ianuarie 2020, ce îi vizează pe magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat prin prisma elementelor infracțiunii de îmbogățire ilicită.

Despre acțiunile relevante întreprinse și soluția emisă pe caz, Procuratura va informa opinia publică, revenind cu informații suplimentare”, informează PG.

Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a confirmat autenticitatea documentului, făcut public ieri, de către fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari, cu privire la averile lui Dorel Musteață și Ninei Cernat. Documentul a fost remis către PG.

Fostul deputat al Platformei DA Alexandr Slusari a publicat „nota informativă de la SIS pe numele lui Dorel Musteață și Ninei Cernat”. „Vedeți despre câte apartamente, case de lux, terenuri și automobile este vorba... Aștept reacția la aceasta notă informativă și abrogarea hotărârii Parlamentului privind numirea lui Musteață în funcția de judecător CSJ”, a scris Slusari pe rețele.

Slusari a publicat anterior un act care arată că „un oarecare Dorel Musteață, care procură în 2017 tocmai două apartamente în centru capitalei cu puțin peste 40 mii euro”. „Din ultima declarație de avere a „reformatorului” justiției puteți afla că dânsul are în proprietate un apartament de lux, cu o suprafață de peste 100 de metri pătrați, pe care l-a primit drept donație, în 2019, de la o rudă. Dânsul zice că este de la soacră”, scrie Slusari.

Avizul Comisiei Juridice Numiri și Imunități privind numirea președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, la CSJ a provocat mai mute discuții. Fostul procuror al mun. Chișinău, Ivan Diacov, susține că „Musteață a „ajutat” la demolarea Procurorului General, iar acum trebuie cumva remunerat”. Cu o reacție a venit și fostul președinte al CC, Alexandru Tănase.

Președintele interimar al CSM, Dorel musteață a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție. Parlamentul a susținut, joi, candidatura acestuia cu 52 de voturi pentru. Totodată, și Ghenadie Plămădeală a fost numit în funcția de judecător la CSJ. Candidatura acestuia a fost susținută cu voturile a 55 de deputați.



Pub