Se caută „turnătorul” de la SIS: Instituția a inițiat un control intern, după ce nota privind averea lui Musteață și Cernat a ajuns la „persoane terțe”

Conducerea Serviciului de Informații și Securitate dispus un control intern pentru a stabili cauza și circumstanțele în care nota informativă din 28 ianuarie 2020, cu privire la averile lui Dorel Musteață și Nina Cernat, a fost trimită unor persoane terțe dar și condițiile „care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise”. 

Foto: colaj

„Instituția, la 28 ianuarie 2020, a remis cu titlu de informare în adresa Procuraturii Generale scrisoarea cu nr. 5/171 cu privire la magistrații Dorel Musteață și Nina Cernat.

Luând în considerare solicitarea Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului din luna octombrie curent, precum și constatarea neinițierii de către Procuratura Generală a vreunei investigații pe marginea informațiilor furnizate în ianuarie 2020, SIS a realizat, în limita competențelor legale, un control suplimentar în privința judecătorului Dorel Mustață.

Ca rezultat, a fost stabilit faptul, că informația primară prezentată către organele Procuraturii, nu are caracter probatoriu, nefiind constatați indici de îmbogățire ilicită și factori de risc în privința judecătorului vizat, datele respective fiind prezentate Comisiei parlamentare de profil.

În același timp, menționăm că, de către conducerea Serviciului a fost dispus un control al subdiviziunii specializate în vederea stabilirii cauzei și condițiilor care au dus la apariția divergențelor existente între cele două note remise, precum și circumstanțele în care nota informativă a SIS cu nr. 5/171 din 28 ianuarie 2020 a fost diseminată unor terțe persoane”, spun reprezentanții SIS.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a publicat ieri un document cu privire la averile lui Dorel Musteață și Ninei Cernat. SIS a confirmat astăzi autenticitatea actului, iar PG anunțat că va investiga notele publicate.

Slusari a publicat anterior un act care arată că „un oarecare Dorel Musteață, care procură în 2017 tocmai două apartamente în centru capitalei cu puțin peste 40 mii euro”. Ulterior, a mai spus și că cea de-a treia rată a unuia dintre apartamentele pe care Musteață le-ar fi cumpărat în 2017 de la Basconslux ar fi fost achitată de către președintele FEA, Dorin Damir, aflat în detenție. Musteață a respins acuzațiile și i-a sugerat lui Slusari să meargă în instanță cu probele.

Președintele interimar al CSM, Dorel musteață a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție în luna octombrie. Parlamentul a susținut, joi, candidatura acestuia cu 52 de voturi pentru. Numirea acestuia a fost criticată de foști deputați, dar și juriști.


Pub