CEC respinge acuzațiile lui Tauber și explică „precizarea controversată”: Prevederea s-a regăsit din 2015 în hotărârile instituției

Comisia Electorală Centrală respinge acuzațiile făcute de candidata pentru funcția de primar la Bălți, Marina Tauber, și vine cu unele precizări. Instituția spune că „dacă unul dintre candidații care trec în turul doi se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, iar înscrierea lui în buletin se va efectua conform procedurii din primul tur”, prevedere care se regăsește din 2015. Reacția vine după ce Tauber a acuzat guvernarea că în complicitate cu Grigorișin, vor să-l bage pe Marcoci în Primăria Bălți pe ușa din dos, „folosind puterea CEC”.

Foto: deschide.md

„Pornind de la prevederile alin.2 art. 145 Cod electoral, în cazul în care nici un candidat nu întrunește mai mult de jumătate din numărul de voturi valabil exprimate, în termen de 2 săptămîni se va proceda la al doilea tur de scrutin cu 2 candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin. Acești doi candidaţi se înscriu în buletinele de vot în ordinea descrescătoare a numărului de voturi acumulate în primul tur de scrutin.

Potrivit art. 51 alin.5 Cod Electoral, concurentul electoral poate să-şi retragă candidatura printr-o declarație scrisă, adresată organului electoral care l-a înregistrat, dar nu mai tîrziu de 7 zile pînă la ziua alegerilor.

Reieșind din aceste două norme și situații specifice înregistrate anterior, la 3 iulie 2018 a fost adoptat Regulamentul cu privire la procedurile de tragere la sorţi, aprobat prin hotărârea CEC nr.1729/2018. În punctul 26 a Regulamentului, pentru a oferi un caracter competitiv scrutinului și a asigura realizarea practică a turului doi în limitele alin.2 art.145 Cod Electoral, este prevăzută expres soluția pentru situația în care un candidat face uz de dreptul său garantat de alin.5 art.51 Cod electoral. Astfel, potrivit pct.26 din Regulamentul citat, în cazul „dacă unul dintre cei doi candidați se retrage din cursa electorală înainte de ziua votării, în cazul organizării celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor pentru funcția de primar, scrutinul se va desfășura între candidatul rămas și următorul candidat care a acumulat cel mai mare număr de voturi în primul tur de scrutin, iar înscrierea lui în buletin se va efectua conform procedurii din primul tur”, menționează CEC.

Instituția spune că asemenea prevederi s-au regăsit, începând cu anul 2015, în hotărârile CEC de stabilire a turului doi de scrutin pentru alegerile locale și se aplică pentru toate circumscripțiile electorale.

În context, CEC cheamă concurenții electorali și candidații la funcția de primar în cele 6 localități din țară, la o campanie electorală în strictă conformitate cu prevederile legislației electorale.

Tauber a declarat astăzi că „guvernarea PAS, în complicitate cu Nicolae Grigorișin, vor să o elimine abuziv din cursa electorală, în condițiile în care a devenit clar că va câștiga alegerile pentru primăria orașului Bălți”. Potrivit acesteia, puterea centrală vrea să folosească Comisia Electorală Centrală în jocurile ei.

Puțin peste două puncte procentuale nu i-au ajuns Marinei Tauber pentru a deveni primar de Bălți. Candidata Partidului Șor a acumulat 47,93% din sufragii, fiind urmată, la mare distanță, de candidatul independent, Nicolai Grigorișin, cu 20,93%, arată datele preliminare publicate de Comisia Electorală Centrală.


Pub