În căutarea tenismenei Peng Shuai, dispărută după ce a acuzat un politician de abuz sexual

Pe 2 noiembrie, Peng Shuai, una dintre cele mai de succes jucătoare de tenis din China, a postat pe rețeaua de socializare chineză Weibo (n.red. rețea similară Twitter-ului), un mesaj în care afirma că fostul prim-viceprim-ministru al Chinei Zhang Gaoli a abuzat-o sexual. Imediat după postare, tenismena a dispărut. 

Rețeaua de socializare a blocat orice căutare a numelui ei. Mai mult, a fost blocată căutarea cuvântului „tenis”. Comunitatea sportivă mondială, dar și diplomațiile mai multor state, și-au exprimat îngrijorarea față de dispariția sportivei, cerând explicații cu privire la acest caz. 

Cine este Peng Shuai?

Peng Shuai a devenit numărul 1 în lume la tenis dublu feminin în 2014. Palmaresul ei include victoriile în două turnee de Grand Slam (la Wimbledon în 2013 și la French Open în 2014), în pereche cu tenismena taiwaneză Xie Shuwei. A câștigat 25 de turnee WTA (două dintre ele la simplu). De-a lungul carierei, a câștigat premii în valoare de aproape 10 milioane de dolari. În prezent, tenismena în vârstă de 35 de ani se află pe locul 192 la dublu feminin. 

La începutul lunii noiembrie, Peng Shuai a scris pe contul ei de pe rețeaua locală Weibo că relația ei sexuală cu politicianul Zhang Gaoli a început cu mai bine de 10 ani în urmă, dar a fost o relație consensuală. Însă acesta a rupt relația cu sportiva în 2012, după ce a fost numit în comitetul permanent al Biroului Politic al Partidului Comunist Chinez, organul de conducere al partidului, care la acea vreme era format din doar șapte persoane, inclusiv secretarul general Xi Jinping. 

După ce a demisionat din posturile de conducere, politicianul a contactat-o din nou. În postare, Peng Shuai a menționat că Zhang Gaoli și soția sa au invitat-o la ei acasă, unde Zhang Gaoli a forțat-o să facă sex. „În acea zi nu mi-am dat acordul. Am continuat să plâng. Am fost la cină, dar tot nu am vrut sex. Eram agitată și îngrozită în același timp”, a scris ea. După această întâmplare, relația lor a fost reluată, însă ea continua să sufere de „nedreptate și insulte”. În postarea de pe Weibo, Peng Shuai s-a comparat cu „un fluture care zboară spre flacără și care caută să se autodistrugă”.

Este pentru prima dată în istorie când un politician chinez de acest nivel este acuzat de abuz sexual.

Orice comentarii despre tenismenă – blocate de autorități

Peng Shuai avea aproximativ 500 de mii de următori pe Weibo. Postarea despre relația cu Zhang Gaoli a fost ștearsă la mai puțin de 30 de minute de la publicare. Totuși, mesajul a fost copiat și redistribuit de mii de utilizatori ai rețelei de socializare. 

Atunci Weibo a blocat și capturile de ecran distribuite intens, dar și postările în care se discuta povestea lui Peng Shuai. Deși contul sportivei pe Weibo a rămas disponibil, comentariile de sub toate postările ei anterioare au fost închise. De asemenea, a fost blocată căutarea numelui ei, dar și cele legate de tenis. 

Din cauza restricțiilor, utilizatorii au început să discute despre povestea lui Peng Shuai în comentariile la serialul romantic „Eu și Primul Ministru” de pe site-ul chinez Douban (un analog al serviciului de film IMDb). Dar și aceste postări au fost blocate.

#WhereIsPengShuai

După ce subiectul a fost abordat de presa internațională, pe rețelele sociale au apărut postări cu hashtagul #WhereIsPengShuai (n. red. Unde este Peng Shuai). Pe 14 noiembrie, Asociația Jucătoarelor de Tenis (WTA) a emis o declarație oficială prin care cere ca Peng Shuai să fie în siguranță, dar și o anchetă privind acuzațiile aduse de ea la adresa politicianului. 

Mesaje de susținere au fost transmise de colegi cu renume internațional, precum Novak Djokovici, Rafael Nadal, Simona Halep sau Naomi Osaka. „Sunt profund șocată de cele mai recente știri despre Peng Shuai. Sper că este în siguranță și va fi găsită în viitorul foarte apropiat. Incidentul trebuie investigat, noi nu putem să tăcem. Îi transmit sprijinul meu ei și familiei sale în această perioadă incredibil de dificilă”, a scris tenismena Serena Williams.

Ministerul chinez de Externe a declarat că nu cunoaște despre dispariția lui Peng Shuai. Alte agenții guvernamentale din China nici nu au comentat această situație. 

Totuși, la 18 noiembrie, pe contul de Twitter în limba engleză al canalului de televiziune de stat CGTN din China a fost postat un e-mail pe care Peng Shuai l-ar fi adresat președintelui WTA, Steve Simon, prin care îl informează că este în siguranță. Însă oficialul WTA a menționat că după acest mail cei de la Asociația Jucătoarelor de Tenis sunt și mai îngrijorați de siguranța lui Peng Shuai. „Este greu de crezut că ea însăși a scris această scrisoare, precum și în cuvintele care i se atribuie”, a spus el. Acesta a precizat că toate încercările de a o contacta direct pe Peng nu s-au încununat cu succes. „Am contactat-o ​​la fiecare număr de telefon, adresă de e-mail și alte forme de contact. Există atât de multe abordări digitale pentru a contacta oamenii în zilele noastre, dar încă nu putem obține un răspuns”, a declarat oficialul.

Cu toate acestea, presa de stat din China continuă să afirme că sportiva este în siguranță.  După „scrisoarea” tenismenei, presa de stat din China a publicat fotografii cu Peng Shuai pe WeChat, apoi a difuzat imagini video de la un restaurant în care sportiva lua cina cu prietenii și antrenorul său, deși nu era clar când anume au fost filmate imaginile. Apoi, presa de stat a anunțat că Shuai ar fi asistat la un turneu de juniori de la Beijing, unde a susținut un masterclass și a semnat autografe pentru copii. Dar, din nou, nu a fost posibil să se stabilească când au fost făcute aceste înregistrări și dacă sportiva a fost acolo din proprie voință.

Comitetul Olimpic susține că Peng Shuai este în siguranță

Duminică, 21 noiembrie, Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a anunțat că președintele organizației Thomas Bach a avut o conversație video de 30 de minute cu tenismena chineză. Potrivit comunicatului de presă, Peng Shuai a spus că se află la domiciliul ei din Beijing, dar că ar dori să i se respecte intimitatea în acest moment. De aceea, preferă să-și petreacă timpul cu prietenii și familia. Sportiva a mai menționat că și-ar dori să continue să joace tenis.

La conversație au mai participat și președinta Comisiei pentru sportivi Emma Terho și un membru al COI din China, Li Lingwei. Peng ar fi acceptat o invitație de a lua cina cu Thomas Bach, Emma Terho și Li Lingwei la Beijing, în ianuarie, când se vor deschide Jocurile Olimpice de iarnă din 2022.

Luni, însă, Asociația Jucătoarelor de Tenis (WTA) a precizat că apelul video dintre jucătoarea de tenis și președintele Thomas Bach nu este suficient pentru a risipi îngrijorările cu privire la soarta sportivei. „A fost plăcut să o vedem pe Peng Shuai în video-urile recente, dar acestea nu răspund îngrijorării WTA cu privire la starea ei de bine și la capacitatea sa de a comunica fără cenzură sau constrângere”, a declarat un purtător de cuvânt al asociației.

Mai mult, președintele WTO Steve Simon a spus că asociația este dispusă să piardă sute de milioane de dolari, dacă declarațiile jucătoarei chineze nu vor fi investigate în mod corespunzător. „Suntem cu siguranță gata să punem capăt afacerilor noastre și să ne confruntăm cu toate consecințele care vor surveni”, a declarat Simon pentru CNN. „Femeile trebuie respectate, nu cenzurate”, a spus Simon. Declarația este una curajoasă, dat fiind faptul că piața chineză este una dintre cele mai promițătoare, numărul turneelor ​​WTA care se desfășoară în această țară este în creștere, iar partenerii locali promit investiții de miliarde de dolari.

Duminică, 21 noiembrie, ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a amenințat autoritățile chineze cu consecințe diplomatice dacă conducerea chineză nu îi va permite lui Peng Shuai să vorbească și să confirme că este în siguranță. „În această situație, mă aștept la un singur lucru: ca Peng Shuai să vorbească”, a subliniat ministrul francez de externe.

Anterior, Regatul Unit, Statele Unite și ONU au făcut apel la autoritățile chineze să furnizeze dovezi că sportiva este în siguranță. „Suntem extrem de îngrijorați de dispariția aparentă a lui Peng Shuai și monitorizăm îndeaproape situația”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic pe 20 noiembrie.

Foto: Peng Shuai la turneul de tenis de Grand Slam Australian Open din Melbourne, Australia, 21 ianuarie 2020/ EPA PIC

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.