Închisoare cu suspendare pentru șeful Orange. Pentru ce a fost condamnat în dosarul Tapie

24 Nov. 2021, 15:23
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Nov. 2021, 15:23 // Actual //  Lupu Eduard

Stephane Richard, directorul general al grupului Orange, cea mai mare companie de telecomunicații din Franța, a fost condamnat miercuri, de Curtea de Apel din Paris, la un an de închisoare cu suspendare și la plata unei amenzi de 50.000 de euro, după ce a fost găsit vinovat de complicitate la folosirea abuzivă fondurilor publice, informează agenția Reuters, citată libertatea.ro.

Condamnarea a fost pronunțată în dosarul de arbitraj în care omul de afaceri Bernard Tapie, decedat între timp, a obținut peste 400 de milioane de euro. În schimb, directorul Orange a fost achitat de acuzaţia de complicitate la fraudă.

Soarta CEO-ului Orange, decisă de Consiliul de Administrație

După anunţarea verdictului, Stephane Richard a anunțat, într-un comunicat de presă, că nu va face recurs la verdictul tribunalului, pe care l-a catalogat drept „profund incorect”. Șeful Orange a precizat că board-ul companiei va decide dacă el va mai rămâne sau nu în postul de CEO. „Îmi pun mandatul în mâinile Consiliului de Administrație”, a adăugat Stephane Richard.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat în repetate rânduri că poziţia Guvernului este aceea conform căreia directorii companiilor controlate de stat ar trebui să demisioneze dacă vor fi condamnaţi pentru o infracţiune. Astfel că decizia de condamnare a lui Stephane Richard ar putea însemna sfârşitul carierei sale la Orange, grup la care statul francez este cel mai mare acţionar.

O reuniune a Consiliului de Administraţie a fost programată miercuri, la ora 17.00 GMT, a anunțat purtătorul de cuvânt al companiei. Stephane Richard a anunţat deja că nu va rămâne CEO la Orange la terminarea actualului mandat de patru ani, în luna mai 2022, dar a precizat că ar fi interesat să rămână în funcţia de preşedinte al companiei franceze.

Stephane Richard și Christine Lagarde, inculpați în Dosarul Tapie

Dosarul în care a fost acuzat și condamnat Stephane Richard vizează despăgubirile în valoare de 400 milioane de euro plătite în 2008 de statul francez fostului magnat Bernard Tapie. La acel moment, Stephane Richard era directorul de cabinet al ministrului Finanţelor, Christine Lagarde, care în prezent deține funcția de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). În decembrie 2016, Lagarde, care de asemenea a negat orice încălcare a legii, a fost găsită vinovată de neglijenţă în acelaşi dosar.

Judecătoarea Sophie Clément a considerat că Stephane Richard „a comis acte grave prin favorizarea intereselor lui Bernard Tapie în detrimentul celor ale statului”.

Lui Christine Lagarde, Stephane Richard şi altor angajaţi din Ministerul Economiei li se reproşează că au recurs la soluţia unui arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi banca franceză Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

În 2019, Stephane Richard a fost achitat în primă instanţă în acest dosar, dar parchetul a făcut apel, cerând trei ani de închisoare cu executare în privința directorului Orange.

 

Realitatea Live

26 Apr. 2024, 17:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
26 Apr. 2024, 17:14 // Actual //  Lupu Eduard

În urma apariției imaginilor în presă cu o casă construită pe acoperișul unui bloc de locuit, Pretura sectorului Centru aduce următoarele precizări. Conform informațiilor furnizate de autoritățile locale, casa respectivă a fost construită în anul 2016.

În ceea ce privește construcția ilegală, autoritatea publică locală a sesizat Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică încă din anul 2020. Inspectoratul este responsabil de verificarea legalității și a disciplinei în construcții.

Deși autoritățile locale au sesizat problema, conform prevederilor legale, nu pot întocmi procese-verbale contravenționale pentru astfel de situații, deoarece construcția anexelor, balcoanelor, copertinelor sau transformarea acoperișurilor care afectează aspectul arhitectural al blocurilor locative intră sub incidența competenței Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției.

În acest context, examinarea și gestionarea cazului sunt de competența Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică și a Poliției, care vor lua măsurile necesare în conformitate cu legea.

Imaginea cu casa construită pe un bloc de locuit din Capitală u fost distribuite pe internet.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău