(video) Gazprom a extins termenul pentru plata datoriilor acumulate la gazul natural din partea Moldovei

main
Foto: Depostiphoto

Gazprom oferă Republicii Moldova o nouă perioadă pentru plata datoriilor acumulate la gazul natural pentru luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie. Gazprom a spus că nu va deconecta țara noastră de la gaz, iar datoria va fi achitată vineri, 26 noiembrie. Informația a fost confirmată și de către Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

„Autoritățile din Moldova s-au adresat către Gazprom cu o cerere de a nu opri furnizarea de gaze de astăzi. În același timp, partea moldovenească recunoaște pe deplin legitimitatea acțiunilor Gazprom și se angajează să efectueze integral plățile curente vineri, 26 noiembrie a acestui an. Gazprom a fost de acord cu această solicitare”, a spus Serghei Kuprianov.

Despre acest lucru a anunțat și Andrei Spînu: „Tocmai am primit răspunsul Gazprom la solicitarea mea de a extinde termenul de plată pentru consumul curent de gaze. Astfel, termenul a fost extins până vineri 26 noiembrie”.

Sursă video: Dumitru Ciorici/telegram.

https://www.youtube.com/watch?v=KghuLjb2u_0

Pe 22 noiembrie, Gazprom a informat Republica Moldova despre posibila întrerupere a furnizării de gaze în următoarele 48 de ore din cauză că autoritățile moldovenești nu au achitat plata conform actualului contract.

Moldovagaz a menționat că „Obligațiile de plată nu au fost îndeplinite la timp din cauza faptului că, în octombrie 2021, SA «Moldovagaz» a înregistrat un deficit al balanței de plăți ca urmare a creșterii prețului de achiziție a gazelor naturale în anul 2021 de la 126,70 USD per mia de metri cubi în trimestrul I până la 800,62 USD per mia de metri cubi în octombrie 2021, în condiția unui preț mediu anual de achiziție de 148,61 USD per mia de metri cubi, inclus în tariful actual din 3 noiembrie 2020.”

Amintim că, la sfârșit de octombrie la Sankt Petersburg, s-au încheiat negocierile între delegația Republicii Moldova și Gazprom. În baza înțelegerii, a fost prelungit pe cinci ani contractul anterior între Gazprom și Moldovagaz utilizând formula de preț propusă de partea moldovenească. Livrările de gaz, conform noului contract, au început din 1 noiembrie 2021.

În octombrie, Republica Moldova a primit gaz în baza unei prelungiri de o lună a contractului cu Gazprom în volum insuficient. Diferența de volum a fost achiziționată în această perioadă de pe piața spot prin intermediul companiei Energocom.

În urma stabilirii noului contract cu Rusia, pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat tariful de 10,26 lei pentru 1 m³ de gaz pentru consumatorii casnici în perioada 1 noiembrie-30 noiembrie, ceea ce este de 2,4 ori mai mult decât prețul anterior de 4,2 lei per metru cub.

Luând în calcul și TVA de 8 %, gazul îi costă pe consumatorii casnici 11,08 lei pentru 1 m³.

Amintim că Republica Moldova a instituit starea de urgență pe o perioadă de 30 de zile (22 octombrie-30 noiembrie), din cauza eșecului negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rus Gazprom în privința contractului de furnizare a gazelor naturale și a reducerii volumului livrărilor din partea Rusiei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente