image
Sursa foto: jurnal.md

Cazul Glijin, discutat în cadrul ședinției grupurilor pentru drepturile omului de la Chișinău și Tiraspol

Grupurile de lucru pentru drepturile omului la nivel de experți între Chișinău și Tiraspol s-au întrunit după o pauză de un an și jumătate . Chișinăul a fost reprezentat de experți din cadrul Ministerului Justiției, Oficiului Avocatului Poporului și Biroului politici de reintegrare

Agenda propusă de Chișinău a cuprins subiecte de actualitate din domeniul drepturilor omului, în special a fost reiterată necesitatea identificării și punerii în aplicare a unui mecanism eficient de monitorizare și de intervenție, cu implicarea societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului și a organizațiilor internaționale relevante, întru examinarea cazurilor individuale de încălcare a drepturilor omului.

În cadrul ședinței s-au readus în vizor un șir de cazuri individuale de rezonanță, cazul lui Adrian Glijin, Oleg Horjan, cazul minorilor Paterău E. și M., fiind reiterată necesitatea intensificării eforturilor pentru protecția și restabilirea drepturilor în corespundere cu standardele universal garantate și recunoscute.

La fel, partea moldovenească a accentuat indispensabilitatea asigurării condițiilor adecvate de funcționare a penitenciarelor nr.8 și nr.12 din or.Bender, cu eliminarea dificultăților existente, asigurarea permanentă a liberei circulații la locul de muncă al colaboratorilor, aprovizionarea nestingherită cu bunuri de strictă necesitate (produse alimentare, medicamente, carburanți etc), asigurarea neîncetată cu resurse energetice și de comunicații, excluderea impedimentelor în procesul de escortare a deținuților ș.a.

Pe linia de activitate a Oficiului Avocatului Poporului a fost reiterată propunerea asigurării accesului reprezentanților instituției Ombudsmanului în locurile privative de libertate, centrele sociale/ medicale/ educaționale din regiunea transnistreană.

La rândul său, experții de la Tiraspol au readus pe agendă problema transportului auto din abordarea pretinsei încălcări a dreptului la libera circulație pentru unele categorii de autovehicule în contextul interdicției aplicate la trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene, partea moldovenească evidențiind că întotdeauna întreprinde măsuri de sprijin pentru cetățenii de pe întreg teritoriul țării, cu asigurarea conformității la angajamentele internaționale.

Cu referire la tematica dosarelor penale și a cazului lui Samonii A., reabordate de către Tiraspol, Chișinăul a punctat repetat necesitatea depolitizării aspectelor ce țin de materia procesual-penală și evitării ingerințelor în orice formă în activitatea organelor de înfăptuire a justiției deoarece aceasta nu poate face obiect al negocierilor și poate implica formele de răspundere juridică corespunzătoare.

Amintim că Adrian Glijin a fost răpit de pe un câmp din preajma localității Camenca la 8 octombrie 2020, fiind acuzat de autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol de „trădare de patrie”. Bărbatul în vârstă de 41 de ani stă singur într-o celulă într-un izolator de la Tiraspol, potrivit mamei acestuia, Vera Glijin. Familia nu are acces la el.

Noutăţile partenerilor

comentarii: