image
Sursa foto: jurnal.md

VIDEO: Maia Sandu, la București: „Sunt aici pentru a reafirma relația consistentă dintre România și RM”

Președintele României, Klaus Iohannis și președintele RM, Maia Sandu au avut o întâlnire tete-a-tete după care fac declarații de presă.

În discursul său președintele Klaus Iohannis a mulțumit președintelui Maia Sandu, autorităților și medicilor din Republica Moldova pentru ajutorul oferit recent României. „Efortul a ajutat la salvarea de vieți, nu vom uita acest gest”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a subliniat că Republica Moldova se bucură de un sprijin covârșitor, durabil și transpartinic la București.

„Suntem cu toții dedicați consolidării Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și avansării proceselor de reformă. România și Republica Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică - comunitatea de limbă, cultură și istorie. Dorim ca Republica Moldova să se dezvolte pe model european, în beneficiul cetățenilor săi. De asemenea, România va rămâne în continuare cel mai apropiat prieten al Republicii Moldova. Am onorat mereu angajamentele asumate în beneficiul direct al cetățenilor și am depus eforturi consistente pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene, precum și în relație cu alți parteneri importanți, precum Statele Unite ale Americii”, a spus Klaus Iohannis.

Cei doi președinți au discutat despre domeniile în care România și RM au proiecte comune, de impact, în special în ceea ce privește interconectarea energetică și consolidarea securității energetice, dezvoltarea infrastructurii de transport, perspectivele continuării acordării de asistență nerambursabilă Republicii Moldova printr-un nou Acord dedicat, dezvoltarea comunicațiilor și a cooperării în domeniul educației.

De asemenea, a fost discutată tema agendei europene a Republicii Moldova, inclusiv în perspectiva viitorului Summit al Parteneriatului Estic din decembrie.

Totodată, pe agenda convorbirilor de astăzi s-a aflat și problematica de securitate regională.„ Suntem preocupați de climatul de securitate de la Marea Neagră. În ceea ce privește dosarul transnistrean, am reiterat poziția noastră cunoscută: România susține o reglementare cuprinzătoare, pașnică și durabilă a conflictului transnistrean, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în frontierele sale recunoscute la nivel internațional și fără afectarea viitorului său pro-european”, a mai spus Klaus Iohannis..

Președintele Maia Sandu a declarat că România a rămas și rămâne susținătoarea fermă a RM pe plan economic, politic, deplomatic, cultural, și educațional.

„Sprijinul oferit este resimțit de cetățenii noștri din toate regiunile, grădinițe și edificii culturale de nivel național renovate sau construite din temelie, autobuze școlare donate de România, programe sociale, schimburi academice, sprijin pentru mass-media(...). O importanță aparte o au investițiile românești în RM, dar și deschiderea pieței românești pentru producătorii noștri. România este timp de mai mulți ani partenerul nostru comercial cel mai important. Ne dorim mult ca acest parteneriat să crească, iar noi inclusiv prin reformele în justiție, să facem din RM un loc sigur și atractiv pentru investiții”, a declarat Maia Sandu lansând o invitație investitorilor români de a veni în RM.

Maia Sandu a mai declarat că se află astăzi la București pentru a reafirma relația consistentă dintre România și RM și pentru a trasa noi obiective pentru colaborarea bilaterală.

Azi miniștrii de Externe ai RM și României au semnat o Foaie de parcurs privind domeniile prioritare de cooperare dinre RM și România.

Totodată miniștrii Educației au semnat Acordul de recunoaștere reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice. „Este un document mult așteptat de studenții din RM”, a spus Maia Sandu.

În discursul său președintele a mulțumit și pentru finalizarea gazoductului Iași-Ungheni- Chișinău. De la 1 octombrie acesta a devenit funcțional și și-a demonstrat utilitatea, a spus președintele. Următoarea prioritate este interconectarea sisetemelor de energie electrică.

Evenimentul integral poate fi urmărit mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: